Linkovi

Braća blizanci u svemiru


Astronauts Mark Kelly (right) and twin Scott Kelly (left) will rendezvous at the International Space Station in late February 2011.

Jedan od braće bit će zapovjednik Međunarodne svemirske postaje dok će drugi zapovijedati zadnjim space shuttleom koji će pristati uz svemirsku postaju

Poput većine blizanaca Scott i Mark Kelly dijelili su kao djeca mnogo toga, a i često su radili iste stvari.

„Kad nam je bilo 17 godina radili smo za istu službu hitne pomoći, a kad nam je bilo petnaestak godina mislim da smo zajedno radili u pizzeriji. Kasnije smo obojica postali mornarički piloti na nosačima aviona. Onda smo obojica postali test piloti, i poput mnogih test pilot zainteresirali smo se za svemirski program, prijavili smo se u isto vrijeme i imali sreću biti obojica izabrani“.

To je bilo 1996. kad su im bile 32 godine. Od tada su obojica sudjelovala u više svemirskih misija, ali nikad zajedno, što će se po prvi put dogoditi početkom sljedeće godine kada se sastanu na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ta će misija obilježiti kraj NASA-inog programa letova raketoplana Space Shuttle Dok neki kritičari upozoravaju da će okončanje tog programa dovesti do problema u opskrbi i pristupu Međunarodnoj Svemirskoj Postaji, Mark Kelly kaže da je došlo vrijeme da NASA umirovi svoju flotu raketoplana i krene novim pravcem.

„Ti raketoplani već su dugo u pogonu i nakon te zadnje misije Svemirska će postaja biti dovršena, dakle posao je završen. Da bi se mogli usredotočiti na gradnju nove generacije raketa i svemirskih letjelica, te na naše druge projekte, mi moramo rashodovati postojeće raketoplane. Ovo je već u planu dugo vremena, već prije šest godina smo znali da će se to sad dogoditi.

Scott i Mark Kelly kažu da svoj rad u svemiru doživljavaju kao privilegiju te da im je bila čast služiti domovini kroz njen svemirski program. Takoćer oni navode da su im brojni izleti u orbitu promijenili njihov odnos prema planetu.

„Jedna stvar koja iznenadi astronaute je kad gledaš dole iz svemira Zemlju ne vidiš nikakve granice, političke granice ne postoje. Tada vidiš da smo svi mi dio istog planeta - Zemlje. Još jedna stvar koju uočiš jest kako Zemljina atmosfera iz svemira izgleda jako tanko i nježno i počneš razmišljati o tome što svi mi moramo učiniti da bismo je zaštitili“.

Kad se braća Kelly konačno sretnu u svemiru sljedeće godine, ostalim članovima posade vjerojatno neće biti teško prepoznati koji je od njih koji. Premda su obojica bez kose Mark kaže da će on nositi svoje uobičajene brkove.

XS
SM
MD
LG