Linkovi

Novo istraživanje potvrdilo štetnost konzervirane hrane


Štetna kemikalija i u dječijim proizvodima
Štetna kemikalija i u dječijim proizvodima

U Americi započinje najnovija borba protiv Bisfenola A ili BPA, kemikalije koja se koristi kao zaštitni sloj konzervirane hrane. Diane Feinstein, senatorica iz Californije je upozorila o štetnosti kemikalije koja kroz hranu ulazi u organizam. Nova studija je pokazala visoke razine kemikalije BPA u 46 od 50 testiranih konzervi, koja se koristi za produživanje upotrebljivosti konzervirane hrane. S druge strane prehrambena industrija je smatra sigurnom.

Direktorica Istraživačke grupe za javni interes Liz Hitchcock se ne slaže. Ona je zabrinuta za utjecaj kemikalije na nerođenu djecu:"Konzumirajući razumnu količinu konzervirane hrane, trudnica u dvadesetim godinama unese u tijelo količinu Bisfenola koja se u laboratorijima pokazala štetnom."

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da 93% Amerikanaca imaju BPA u tijelu. Osim u konzerviranoj hrani, kemikalija se nalazi i u plastičkim bocama i dječijim proizvodima. Nancy Buermayer je iz Fonda za borbu protiv raka dojke je upozorila da ova kemikalija ne utječe samo na razvijanje raka dojke, nego i raka prostate, dijabetesa, pretilosti, također utječe i na sposobnost učenja, te izaziva druge neurološke probleme.

Elizabeth Crowe, direktorica Fondacije za zaštitu okoline iz Kentuckyija, kaže da roditelji većinom nisu ni svjesni prisutnosti štetne BPA kemikalije u proizvodima koje daju djeci. Sudjelujući u istraživanju otkrila je da konzerva graška koja se može kupiti u poznatim trgovinskim lancima ima drugu najveću razinu Bisfinola A od svih konzervi koje su testirane. Međutim, najveću razinu je imala konzerva graška kao što ona poznate marke DelMonte French.

DelMonte French s najvećom razinom Bisfenola A
DelMonte French s najvećom razinom Bisfenola A

U istraživanju su testirani produkti iz 19 zemalja uključujući konzervirano povrće, voće, ribu i gazirana pića. Prije dvije godine američki Kongres je preispitao upozorenja znanstvenih studija o štetnosti navedene kemikalije u plastičkim posudama i bocama. Šest saveznih američkih država su zabranile upotrebu BPA kemikalije u dječijim bočicama i nekim dječijim proizvodima.Senatorica Feinstein je predložila zakon kojim bi se zabranila upotreba Bisfenola A u svim pakovanjima za prehrambene proizvode i napitke, ali kako ona kaže mnoge industrije su se već usprotivile daljnjim restrikcijama. Upozorava da će biti teško, jer neki jači interesi ne žele da se ovaj zakon uvede. Vjerojatno će trošiti milijune dolara na lobiste koji će razuvjeriti članove Kongresa da glasaju za zakon, vjeruje Feinstein.

Udruženje proizvođača hrane je jedna od strana koje se protive uvođenju zakona, jer kako kažu BPA je siguran i koristi se posljednjih 30 godina za poboljšanje kvalitete hrane i pića. U njihovom izvještaju se također navodi da istraživanje Nacionalne grupe za sigurno tržište nije pokazalo nikakvu novu znanost.

Zagovarači rezultata nove studije ipak tvrde da bi proizvođači hrane trebali prestati s nepotrebnim korištenjem toksične kemikalije za prehrambene proizvode.

Umjesto toga, preporučuju veću upotrebu svježe hrane i sigurnijih plastičnih spremnika.XS
SM
MD
LG