Linkovi

BP uspostavlja fond od 20 milijardi dolara za odštetne zahtjeve


Predsjednik Obama i dopredsjednik Biden s direktorima BP-a u Bijeloj kući 16. lipnja 2010.
Predsjednik Obama i dopredsjednik Biden s direktorima BP-a u Bijeloj kući 16. lipnja 2010.

Fondom će upravljati američki odvjetnik Kenneth Feinberg, koji je nadgledao isplate obiteljima žrtava terorističkog napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine

Dužnosnici administracije predsjednika Obame su priopćili da je naftna kompanija BP pristala uspostaviti fond od 20 milijardi dolara iz koje bi se plaćali odštetni zahtjevi osobama koje su pretrpjele štetu zbog istjecanja sirove nafte u Meksičkom zaljevu. Ovo je objavljeno danas dok se predsjednik Obama susretao s direktorima BP-a u Bijeloj kući. Fondom će upravljati američki odvjetnik Kenneth Feinberg, koji je nadgledao isplate obiteljima žrtava terorističkog napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine.

Predsjednik Obama se sinoć u svom govoru založio za rigorozniju regulativu energetskog sektora te je rekao da Amerikanci trebaju biti brži u oslobađanju od ovisnosti o fosilnim gorivima. Priznao je da će tranzicija ka čistoj energiji biti skupa, ali je dodao da će dugoročni utjecaj nafte na ekonomiju, nacionalnu sigurnost te okoliš biti znatno veći.

Katastrofa je započela 20. travnja kad je došlo do eksplozije naftne platforme uz obalu savezne države Louisane. Predsjednik je opisao ovo izlijevanje nafte kao najveću ekološku katastrofu s kojom je zemlja bila ikad sučeljena. Nakon predsjednikova govora BP je priopćio da dijeli s predsjednikom Obamom cilj da se očiste posljedice istjecanja i da se pomogne oni kojima je šteta nanesena. Od drugih vijesti vezanih uz ovu krizu recimo da je danas BP priopćio kako sirova nafta i prirodni plin teku i kroz drugu kupolu koja je priključena na oštećenu bušotinu. Nafta i plin se spaljuju kad dođu na platformi na površini.

Posljednje procjene govore da svakog dana iz oštećene bušotine u more istekne između 35 i 60 tisuća barela nafte. Dosad ta je nafta već došla od obala Louisiane do Floride uništavajući biljni i životinjski svijet i ugrožavajući opstanak milijuna ljudi koji žive u toj regiji. Tijekom svog sinoćnjeg obraćanja Amerikancima, predsjednik Obama je rekao da će Sjedinjene Države morati boriti godinama s posljedicama ovog istjecanja nafte. Predsjednik je dao zadatak ministru mornarice i bivšem guverneru države Mississippi Rayu Mabusu da izradi dugoročni plan obnove Meksičkog zaljeva za pomoć zajednicama, biznisima, ribarima i indijanskim plemenima.

XS
SM
MD
LG