Linkovi

Suspendovan Božo Mihajlović, doskorašnji šef Odjela za kriminal i korupciju Tužilaštva BiH


Božo Mihajlović (Izvor: Tužilaštvo BiH)
Božo Mihajlović (Izvor: Tužilaštvo BiH)

Božo Mihajlović je privremeno suspendovan sa pozicije tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Do toga je došlo nakon što je Ured disciplinskog tužioca podnio Disciplinskoj komisiji zahtjev za njegovu suspenziju zbog krivične istrage koja se protiv njega vodi zbog nesavjesnog rada u službi.

Istraga se odnosi na nestanak oko 55.000 konvertibilnih maraka iz sefa Tužilaštva BiH. Radi se o novcu koji je oduzet u jednom od ranijih predmeta i pohranjen.

Suspenzija se odnosi do okončanja istrage.

„Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a nije konačna odluka i na nju postoji mogućnost žalbe”, saopćio je VSTV.

Mihajlović je uposlenik Tužilaštva BiH od osnivanja 2003. godine, a sedam godina kasnije, odlukom VSTV-a, imenovan je na mjesto šefa posebnog Odjela za kriminal i korupciju.

On je nedavno podnio i ostavku na poziciju rukovodioca toga Odjela.

Mihajlović je zastupao optužnicu protiv Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost, te Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Radončiću i drugima se pred Sudom BiH sudi za ometanje rada pravosuđa,te za davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

XS
SM
MD
LG