Linkovi

Stručnjaci vjeruju da ruski krijumčar oružja Viktor Bout skriva mnoge tajne


Crtež Viktora Bouta u sudnici 17. studenoga 2010
Crtež Viktora Bouta u sudnici 17. studenoga 2010

Rusija tvrdi da je izručenje Bouta iz Tajlanda u SAD ilegalno te je najavila da će mu pomoći u obrani pred sudom u New Yorku

Ruski krijumčar oružja Viktor Bout nedavno je iz Tajlanda izručen u Sjedinjene Države. Na saveznom sudu u New York City-ju ovaj bivši sovjetski pilot izjavio je da se ne smatra krivim za pomaganje teroristima, za što ga terete Sjedinjene Države. Razgovaramo s američkim publicistom Douglasom Farahom, autorom biografije Viktora Bouta.

Naslov knjige 'Trgovac smrću' odnosi se na krijumčarenje oružjem širom svijeta, za što se Viktor Bout tereti u Sjedinjenim Državama. Douglas Farah kaže da je riječ o bivšem pilotu sovjetskog ratnog zrakoplovstva koji se, na kraju hladnog rata, počeo baviti rasprodajom velikih sovjetskih arsenala lakog naoružanja.

Douglas Farah: S krajem Sovjetskog Saveza, njemu je palo na pamet ono što drugima nije. Vojsku više nitko nije plaćao, časnike također, a skladišta su bila puna. Oružje se moglo nabaviti prilično jeftino. U njegovom transportu, mogli ste se poslužiti sovjetskim teretnim zrakoplovima, koji su također manje-više besposleno stajali na pistama. Viktor Bout je tu vidio svoju šansu.

Evo nekih primjera Boutovih krijumčarskih pothavata.

Douglas Farah: Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Britanija i nekoliko drugih zemalja optužuju ga da je poslao velike količine oružja u Liberiju i Sierra Leone, na vrhuncu tamošnjih ratova. Viktor Bout je imao razvijene odnose s pobunjeničkim pokretom UNITA u Angoli, kao i Mobutu Sese Sekom, vladarom tadašnjeg Zaira. No, on je naoružavao i Mobutuove protivnike. U nekoliko lokalnih ratova, Viktor Bout je naoružavao obje strane.

Douglas Farah kaže da Bout nije oružjem opskrbljivao al-Qaidu, ali talibane jest. Uglavnom, više od dvadeset godina, ovaj je Rus poslovao s bilo kim tko je bio spreman platiti. Istovremeno, vješto je izmicao međunarodnim kao i organima niza država. Na kraju je uhićen u Tajlandu, 2008. Ulovljen je nakon sastanka s američkim agentima koji su mu se predstavili kao predstavnici kolumbijskog ljevičarskog gerilskog pokreta FARC.

Douglas Farah: Nakon više telefonskih razgovora, ugovoren je i finalni sastanak u Bangkoku. Ponudio im je rakete zemlja-zrak i bespilotne letjelice, kako bi mogli napadati i američke radarske postaje u regiji. Viktor Bout je konkretno izjavio da to oružje može ubijati i Amerikance. Budući da Washington smatra kolumbijski FARC terorističkom organizacijom, Viktor Bout samo zbog ovog slučaja može završiti s dugogodišnjom kaznom zatvora.

Viktor Bout, međutim, tvrdi da je nevin i da se ne bavi krijumčarenjem oružja. To tvrdi i vlada Rusije. Ruska je diplomacija izjavila da je njegova ekstradicija iz Tajlanda u Ameriku bila ilegalna te najavila da će mu pomoći u obrani pred sudom u New Yorku. Douglas Farah kaže da Viktor Bout ima utjecajne prijatelje u ruskoj obavještajnoj službi.

Douglas Farah: Nestrpljivi su da ga zaštite. Prvo, zato što to žele, a drugo – zbog toga što on mnogo zna.

Moskva se – prema američkom publicistu – najviše boji da će Viktor Bout odati informacije o ruskoj prodaji oružja, kao i o ulozi obavještajnih službi na tom planu. Međutim, činjenica jest da je Viktor Bout svojevremeno prevozio i naoružanje u Irak, i to po narudžbi Sjedinjenih Država, Britanije kao i Ujedinjenih naroda. 'Prevozio nije samo oružje, već bilo što – smrznutu hranu, gladiole, mirovnjake UN-a' – kaže Douglas Farah, koji dodaje da i u međunarodnoj zajednici ima onih koji ne žele da se sazna o njihovoj poslovnoj povezanosti s ruskim krijumčarom.

XS
SM
MD
LG