Linkovi

Washington: Botanički vrt-jedinstven dio praznične atmosfere


Svakog decembra ova velika zelena bašta bude ukrašena zimskim ukrasima koji oduševljavaju posjetitelje već gotovo deset godina.

Svake godine, botanički vrt u Washingtonu na jedinstven način postaje dio praznične atmosfere sa zimskim ukrasima koji oduševljavaju I mlade I stare. Novinarka Glasa Amerike Julie Taboh je posjetila ovogodišnju zimsku izložbu.

U Washingtonu je zima I temperature su niske. Ali unutar botaničkog vrta u srcu glavnog grada je toplo I osjeća se praznični duh. Svakog decembra ova velika zelena bašta bude ukrašena zimskim ukrasima koji oduševljavaju posjetitelje već gotovo deset godina. Jedan od glavnih dijelova izložbe je predstavljanje glavnih obilježja Washingtona. Tu je Bijela kuća, Lincolnov spomenik, kao I zgrada Capitola. Holly Shimizu, izvršna direktorica botaničkog vrta, kaže da su ove male skulpture jedinstvene, jer su napravljene od biljaka.

Možete vidjeti listove I žirove, dijelove stabla. Sav maerijal su u šumi sakupili umjetnici koji su napravili ove biljne skulpture, kaže Holly Shimizu.

Za ovaj model je trebalo više od 600 sati rada.

Također možete vidjeti jednu od zgrada muzeja Smithsonian, kao I Vrhovni sud, zatim kongresnu biblioteku, kao I mnoge druge zgrade koje posjetitelji koji dođu u Washington mogu vidjeti oko velikog travnjaka u centru grada.

Jedna od omiljenih stvari su minijaturni modeli vozova, koji se kreću po tračnicama dužine 244 metra I prolaze pored poznatih svjetskih zdanja kao što je Ajfelov toranj, prvi put predstavljen na svjetskog izložbi u Parizu 1889, I svemirska igla iz Seattla prvi put predstavljena publici 1962.

Naročito mi se sviđa jelka koja je najveća jelka unutar neke javne zgrade u Washingtonu, kao I cvijeće sa toliko boja, kaže posjetiteljica Rachel Smalley.

Botanički vrt se nalazi kod zgrade američkog kongresa. Njega je osnovao kongres davne 1820 godine I on je jedan od najstarijih botaničkih vrtova u sjevernoj Americi.
Washington: Botanički vrt - jedinstven dio praznične atmosfere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
XS
SM
MD
LG