Linkovi

Bostonski ljekari uradili operaciju na mozgu nerođenoj bebi


Prva operacija na mozgu nerođene bebe izvedena je nedavno u Bostonu. Riječ je o postupku koji je dio istraživanja usmjerenog na otkrivanje ranog liječenja malformacije Galenove vene (VOGM).

Ljekari Bostonske dječje bolnice uspješno su izveli operaciju mozga na fetusu u maternici kako bi popravili deformisanu krvnu žilu. Beba, rođena sredinom marta, otpuštena je iz bolnice nekoliko sedmica nakon rođenja i od tada joj nisu bili potrebni nikakvi lijekovi ili drugi tretmani.

U novom izvještaju, objavljenom 4. maja u časopisu Stroke ljekari su opisali prvi postupak te vrste, koji je proveden kao dio kliničkog ispitivanja koje je u toku. Ispitivanje je usmjereno na pronalaženje novog načina liječenja malformacije Galenove vene (VOGM), rijetke abnormalnosti koja utječe na krvne žile koje prenose oksigeniranu krv od srca do mozga.

Kod ovog defekta određene arterije u mozgu nisu povezane s kapilarima, najtanjim krvnim žilama, kao što bi inače bile. Umjesto toga, arterije ispuštaju krv u vene u mozgu, a ta krv teče pod visokim pritiskom.

Protok krvi pod visokim pritiskom može uzrokovati zatajenje srca, visoki krvni pritisak u plućnim arterijama, ozljedu i gubitak moždanog tkiva ili povećanje glave (hidrocefalus).

VOGM pogađa otprilike 1 od 60 000 novorođenčadi, prema izjavi Američke udruge za srce.

Standardno liječenje koje se provodi nakon rođenja uključuje blokiranje veza između arterija i vena unutar deformacije. Međutim, ovaj postupak ne može uvijek spriječiti zatajenje srca i često može biti prekasno da se spriječi oštećenje mozga.

Zato su ljekari iz Bostonske dječje bolnice pokrenuli ispitivanje za liječenje ove deformacije dok je fetus još u materici. Novi pristup koristi operaciju dizajniranu za smanjenje protoka krvi. Denver Coleman je prva beba podvrgnuta zahvatu, a ispitivanje će obuhvatiti oko 20 beba.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG