Linkovi

Predsjednik Obama: Odgovorne za teroristički čin ćemo dovesti pred lice pravde


Predsjednik Barack Obama je izjavio da će osoba ili osobe odgovorne za, kako je naglasio, odvratne i kukavičke napade u Bostonu , biti pronadjene i dovedeni pred lice pravde.

U drugom javnom obraćanju u zadnja 24 sata predsjednik je rekao da je naredio članovima svoje administracije da poduzmu odgovarajuće mjere bezbjednosti da zaštite Amerikance, koji, sa svoje strane, trebaju obavijestiti vlasti ukoliko primijete bilo šta sumnjivo. Obama je takodjer naglasio da su vlasti na početku istrage i dodao

Još uvijek ne znamo ko je izveo napad ili zašto, niti da li je napad organizirala neka teroristička grupa, strana ili domaća, ili neka individua. Trebat će vremena da se utvrdi šta se dogodilo , ali će se utvrditi, kazao je američki predsjednik.

On je takodjer rekao da Amerikanci odbijaju da budu terorizirani, dodajući da je svijet odmah nakon napada bio svjedokom herojstva, velikodušnosti i ljubavi koju su spasilačke ekipe i obični gradjani pokazali žureći da pomognu žrtvama.

U medjuvremenu je FBI saopćio da će se potraga za odgovornim za napad u Bostonu voditi po cijelom svijetu.

Specijalni agent koji vodi istragu, Rick DesLauriers, je izjavio da će vlasti pretražiti cijeli svijet kako bi se identificirali oni koji su odgovorni za ovaj užasni čin vrijedan prezira:

Naša je misija jasna - dovesti pred lice pravde odgovorne za bombaški napad. Američka javnost traži odgovor. Gradjani Bostona i savezna država Massachusetts žele i zaslužuju odgovor. Ova grupa odanih istražitelja koja danas stoji pred vama , obećava da će učiniti sve što je u njihovoj moći da obezbijedi taj odgovor.

FBI predvodi istragu onog što je Bijela Kuća nazvala jasnim terorističkim činom.

Tri osobe su izgubile život u eksplozijama, uključujući 8 godišnjeg dječaka Martina Richarda. Šef bostonske policije Ed Davis je izjavio da je 176 osoba ranjeno, od kojih je 17 u životnoj opasnosti. Veliki broj žrtava je izgubio udove, jer su u bombama bili šrapneli.

Guverner savezne države Massachusetts Deval Patrick je potvrdio da su pronadjena samo dva eksplozivna uredjaja od kojih su oba eksplodirala.

Ostali sumnjivi paketi koji su identificirani u području su svi ispitani, ali se nije radilo o eksplozivnim napravama. Dakle, nismo pronašli dodatne neeksplodirane bombe., kazao je guverner Patrick.

Nitko nije preuzo odgovornost za napade, a zvaničnici su odbili govoriti o navodima da već drže neke osumnjičene u pritvoru.

FBI je pretražio jedan stan u bostonskom naselju Revere tijekom noći, i pozvali su javnost da preda amaterske video snimke ako ih ima ili eventualne fotografije koji bi mogle pomoći u istrazi.
XS
SM
MD
LG