Linkovi

Najmanje 3 osobe poginule, a više od 140 ranjeno u eksplozijama na bostonskom maratonu


FBI predvodi istragu napada kojeg je Bijela kuća nazvala jasnim činom terora.

Američki federalni istražitelji rade na otkrivanju počinioca dvostrukog bombaškog napada koji se jučer desio na bostonskom maratonu, u kojem su najmanje 3 osobe poginule, a više od 140 ranjeno. FBI predvodi istragu napada kojeg je Bijela kuća nazvala jasnim činom terora.

Istražitelji su pretražili jedan stan u predgrađu Bostona, i, kako se navodi, iznijeli su neke stvari iz tog stana. Niko još nije uhapšen, a vlasti ne komentiraju detalje vezane za moguće osumnjičene.

Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti je jutros javila da istražitelji rade u širokom području oko mjesta ekplozije, dok barikade postavljenje na ulicama onemogućavaju saobraćaj.
Američki predsjednik Barack Obama je jučer u televizijskom obraćanju rekao da će Sjedinjene države pronaći odgovorne za napade I izvesti ih pred lice pravde. Komesar bostonske policije Edward Davis je rekao da nije bilo nikakvih konkretnih obavještajnih podataka koji su upozoravali na napad, dok vlasti navode da još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

List Boston Globe, navodeći riječi dva policijska izvora, prenosi da je među žrtvama I jedan osmogodišnji dječak. Brojne žrtve su, kako se navodi, morale biti podvrgnute amputacijama.

Do eksplozija je došlo nedugo nakon što su prvi u utrci u kojoj je sudjelovalo gotovo 27 hiljada trkača, prošli kroz traku cilja. Trka je odmah obustavljena, a suspendiran je i javni saopbraćaj u tom području.

Glasnogovornik njujorške policije je saopćio da je grad New York odmah povećao mjere sigurnosti oko najposjećenijih područja, kao odgovor na bostonske eksplozije.I glavni grad Sjedinjenih Država, Washington, je povisio mjere bezbjednosti na najviši nivo.

Gradovi širom svijeta su takodjer nakon eksplozija u Bostonu pojačali mjere sigurnosti. U Britaniji, policija razmatra sigurnosne planove za londonski maraton u nedjelju, koji je sljedeći veliki međunarodni maraton.

Istovremeno, strani lideri I vlade širom svijeta osuđuju napad u Bostonu. Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen je izrazio duboku šokiranost I uputio izraze sućuti. U svom saopćenju, on je rekao da je u mislima sa stanovnicima Bostona I cijelih Sjedinjenih država. Predsjedatelj Evropske unije Herman Van Rompuy je osudio, kako je rekao, gnusne napade, I izrazio uvjerenje da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je izrazio žaljenje zbog ovog nasilnog čina, rekavši da su njegove dimenzije još tragičnije jer je izveden na događaju koji je okupio ljude iz cijelog svijeta u sportskom duhu I duhu harmonije. Pakistanski ured vanjskih poslova je osudio terorističke napade u Bostonu, rekavši da su vlada I narod Pakistana duboko šokirani I ožalošćeni tim činom.
XS
SM
MD
LG