Linkovi

Osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu imali ambiciozne ciljeve za život u Americi


Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev su htjeli zarađivati dosta novca, imati veliku kuću i dobre automobile.

Preživjeli osumnjičeni za bombaški napad na bostonskom maratonu, koji je ranjen u pucnjavi s policijom, oporavio se do te mjere da je sada sposoban hodati, pričati i biti u kontaktu sa svojom majkom u Dagestanu. Novinar Glasa Amerike Brian Padden je intervjuirao jednog reportera koji poznaje obitelj Tsarnaev i koji je nedavno posjetio roditelje braće koja su izvela napad u Bostonu.

Moskovski dopisnik Wall Street Journala Alan Cullison poznaje obitelj Tsarnaev još od 2003, godinama prije nego su braća Dzhokhar i Tamerlan Tsarnaev aktivirali dvije bombe na bostonskom maratonu, pri čemu su ubijene tri osobe, a ranjeno više od 260. On kaže da ih je poznavao i prije nego je Tamerlan prihvatio radikalne islamske poglede.

Oni su bili osobe koje su imale, rekao bih, veoma velike i ambiciozne ciljeve za svoj život u Americi. Željeli su ići na Harvard, zarađivati dosta novca, imati veliku kuću i dobre automobile, kaže Allan Cullison.

Stariji brat, Tamerlan Tsarnaev, koji je poginuo u razmjeni vatre s policijom, bio je poznat kao bokser koji je bio umiješan u poslove s drogom i alkoholom prije nego se okrenuo radikalnom islamu. Dzhokhar Tsarnaev je, kako se navodi, bio prodavač droge i sada se nalazi u zatvoru u Massachussetsu. On se suočava sa doživotnom zatvorskom kaznom ili smrtnom kaznom ukoliko bude osuđen zbog terorizma i drugih optužbi. Alan Cullison je nedavno razgovarao sa roditeljima dvojice braće, Zubeidom i Anzorom Tsarnaevim, koji priznaju da se obitelj nije dobro uklopila u Americi.

Bilo je trenutaka iskrenosti kada su mi pričali kako im je izgledao život u Americi, za čim su žalili, i kakve su probleme imali kao obitelj, kaže Alan Cullison.

Međutim on dodaje da roditelji i dalje tvrde da su njihovi sinovi nevini, usprkos sve većem broju dokaza koji ukazuju na suprotno.

Oni kažu da je to sve zavjera. Oni ponavljaju dosta stvari koje možete naći na web stranicama o zavjeri u Sjedinjenim državama, i koje navode da su tu bili umiješani određeni igrači, da je to sve bilo namješteno, i da ljudi zapravo nisu bili povrijeđeni, kaže Alan Cullison.

On dodaje da roditelji nisu željeli reći s kim se Tamerlan Tsarnaev sastao tokom svog boravka u Dagestanu prošle godine, niti da li je imao ikakvog kontakta sa tamošnjim militantnim grupama.
XS
SM
MD
LG