Linkovi

Danasnja situacija u BiH nesto mirnija, ali se prosvjedi nastavljaju


Autor: Dopisnik Glasa Amerike iz Sarajeva Sanel Hadzic

Na ulicama Bihaća danas 3.000 nezadovoljnih građana
Danas su u glavnom gradu Unsko – sanskog kantona nastavljeni protesti. Demonstranti u Bihaću su se počeli okupljati oko 12:30 sati na Gradskom trgu, odakle su krenuli prema Vladi USK gdje su ih dočekali policijski službenici.
Njima su se pridružili i građani iz drugih gradova USK i navedeni podaci govore da je već tada broj demonstranata iznosio oko 3 000.
Demonstranti su se potom uputili prema kući premijera USK Hamdije Lipovače, da bi potom kamenovali policijski kordon koji se nalazio nedaleko od kuće premijera. Tada je u sukobima povrijeđeno nekoliko osoba, što su potvrdile i novinske agencije.
Pripadnici specijalne jedinice uspjeli su rastjerati demonstrante. Jedan dio njih je, prema navodima medijskih portala, otišao ispred zgrade MUP-a USK. Drugi dio demonstranta su postavili kontejnere kojima su zatvorili ulicu koja vodi do MUP-a USK.
Trenutno ,jedna manja grupa demonstranata se nalazi ispred Kanotonalnog tužilaštva u Bihaću. Inače, sve radnje u centru Bihaća su zatvorene iz mjera predostrožnosti.
Nekoliko stotina građana ispred Predsjedništva BiH, saobraćaj blokiran
Prvi dan vikenda u Sarajevu je počeo mirnije nego li je to jučer bilo. Građani su se danas okopili većinom kako bi vidjeli posljedice jučerašnjih demonstracija u kojima je izgorjela zgrada Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar. Sinoć je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH u kojoj je neprocjenjivu štetu pretrpio Arhiv BiH i njegova vrijedna građa. Danas policajci osiguravaju prostor oko zgrade Vlade KS kako ponovo ne bi došlo do incidenata. Radnicima gradske čistoće pridružilo se nekoliko Sarajlija kako bi pomogli da se očisti prostor od orušenih kamenja i krhotina stakla.
U međuvremenu se nekoliko stotina građana Sarajeva ponovo okupilo ispred zgrade Predsjedništva BiH. Trenutno je saobraćaj u Titovoj ulici u pravcu Ilidže je obustavljen, a demonstranti na ulici uzvikuju "pustite djecu iz zatvora", "hoćemo ostavke", "Sarajevo na noge".
Nakon nereda, u Tuzli se čisti
U Tuzli je danas mirije. Sve su oči uprte prema zgradi Vlade TK i Općine Tuzla, koje su u demonstracijama jučer zapaljene. Za razliku od jučeranjeg dana, građani Tuzle su se danas odazvali akciji čišćenja nereda koji je počinjen tokom trodnevnih demonstracija.
Vođeni geslom „Mi čistimo svoj nered, počistite i vi svoj“, Tuzlaci se se okupili ispred zgrade Vlade TK-a, gdje lopatama i metlama pokušavaju dovesti u red ono što je u trenutno moguće.
Još vujek nije moguće ući u zapaljene objekte Vlade TK-a i Općine Tuzla, jer pripadnici Kantonalnog tužilaštva još uvijek zgradama prave uviđaj.
Čeka se na obavljanje uviđaja u zapaljenim zgradama koje još uvijeke dogorjevaju.
U Mostaru pojačane mjere sigurnosti
Nekoliko desetina demonstranata su se danas okupili u Mostaru na Španskom trgu, međutim, policija ih je brzo restjerala, izjavio je naš izvor, a Šef odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog , Srećko Bošnjak potvrdio je za javnost da je policija intervenirala na Španskom trgu i da su neke osobe privedene, naglašavajući da prema zakonu svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.
Dodao je kako događaji od jučer i sinoć daju pravo da policija poduzme odgovarajuće mjere u cilju uspostavljanja reda i mira, a također je potvrdio pojačano prisustvo policije na ulicama iz istih razloga.
XS
SM
MD
LG