Linkovi

Objavljeni preliminarni rezultati za izbor Predsjedništva BiH


Prema prvim rezultatima, na vrhu je Bakir Izetbegović kao kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva
Prema prvim rezultatima, na vrhu je Bakir Izetbegović kao kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva

Kako je u 11 sati večeras u sarajevskoj ZETRI objavila predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić, dobiveni su preliminarni rezultati za članove novog BH Predsjedništva. Iz redova bošnjačkog naroda vodi kandidat SDA , sin bivšeg bosanskog predsjednika Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, sa preko 33 posto glasova; iza njega je kandidat Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudin Radončić, sa nešto više od 31 posto glasova, a na trećem je mjestu kandidat Stranke za BiH, Haris Silajdžić, sa nešto preko 26 posto glasova. Gospodja Hadžiabdić je naglasila da se radi o glasovima prikupljenim sa oko 47 posto glasačkih mjesta, za sve kandidate za Predsjedništvo BiH.

Iz reda hrvatskog naroda ubjedljivo vodi kandidat SDP-a, Željko Komšić,sa blizu 56 posto glasova, a slijedi kandidatkinja HDZ-a Borjana Krišto, sa blizu 23 posto glasova, i na trećem mjestu je Martin Raguž iz reda Hrvatske koalicije, sa oko 12 posto glasova.

Za člana BH Predsjedništva iz reda srpskog naroda vodi Nebojša Radmanović, kandidat SNSD-a Milorada Dodika, i to sa oko 50, 56 posto glasova, a slijedi ga opozicioni kandidat Mladen Ivanić, sa oko 47 posto glasova.

Kako su prošle stranke,i kako će izgledati Parlament BiH, znaće se preliminarno u toku noći.

Na izbore je izašlo blizu 60 posto gradjana BiH, što je doktor profesor Zoran Tomić nazvao Praznikom demokracije u BiH, a doktor profesor Nerzuk Ćurak okarakterizirao kao Pobunu naroda poritv postojećeg stanja, dodajući kako se izlaznost na izbore povećala iz egzistencijalnih razloga.

Tijekom današnjeg glasanja , kandidat SDA, Bakir Izetbegović je izmedjuostaloga novinarima rekao da su ovi izbori najvažniji posljeratni izbori u BiH. S obzirom da izlazi kao pobjednik, ostaje za vidjeti šta podrazumijeva pod time.

Zanimljivo je spomenuti i nekoliko kurioziteta: SNSD Milorada Dodika je , recimo Alternativnoj televiziji iz Banja Luke zabranio pratiti dogadjanja u štabu stranke tijekom noći kada se čekaju rezultati. Govoreći u štabu, aktualni BH Premijer Nikola Špirić je izmedjuostaloga rekao da je SNSD svojom kampanjom spriječio Bošnjake da odredjuju ko će biti srpski član predsjedništva, misleći na opozicionog kandidata Mladena Ivanića, i dodajući da su Bošnjaci ovaj puta birali ne samo bošnjačkog,nego i hrvatskog člana Predsjedništva. No, činjenica je da je veliki broj bošnjačkih glasova - a znaće se sutra i koliki je taj procenat , otišao Željku Komšiću.

Nazanimljivija borba se očekuje, nakon saznavanja rezultata za Parlament, i kada je u pitanju novi izbor Premijera BiH. Prije srpskog člana premijera, aktualnog Nikole Špirića, na čelu Vijeća Ministara je bio Bošnjak, pa se pretpostavlja da će to sada biti čovjek iz reda hrvatskog naroda u BiH, a predlažu ga u principu tri člana Predsjedništva. Medjutim,kako saznajemo, čelnik SDP-a, doktor Zlatko Lagumžija je izjavio da takva stvaka u Ustavu zapravo ne postoji izrijekom, i da se stoga ne mora poštovati.

Pratite Studio Washington, uživo iz Sarajeva, i u ponedjeljak navečer, u 12:30, sa najnovijim vijestima oko izbora, i razgovorima s uglednim gostima.

XS
SM
MD
LG