Linkovi

Izborna šutnja odzvanja Bosnom i Hercegovinom


Pristalice Stranke Fahrudina Radončića na skupu u četvrtak uvečer (AP Photo/Amel Emric)
Pristalice Stranke Fahrudina Radončića na skupu u četvrtak uvečer (AP Photo/Amel Emric)
Danas je diljem Bosne i Hercegovine otpočela izborna šutnja, ne noćas u ponoć kada je nastupio 2. oktobra,a nego jutros u sedam sati ujutro, a trajat će sve do nedjelje u 19 sati, kada će biti zatvorena biračka mjesta.
Izbornim zakonom BiH u tom vremenu zabranjeno je medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, pa tako i objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjetila je sve radio i TV-stanice na poštivanje izborne šutnje neposredno pred izbore, koji će se održati u nedjelju 3. oktobra 2010. godine; medjutim, većina BH portala neće poštivati predizbornu šutnju, niti će je namjerno kršiti. Postavljanje svega što je vijest će se nastaviti nesmetano, pa ako je ta vijest vezana za izbore ili neku od stranaka, onda ide i ona.

"U vrijeme izborne šutnje jedino je dozvoljen javni poziv biračima BiH da izađu na izbore, a nije dozvoljeno vršiti bilo kakav utjecaj u vezi s izborima i glasanjem", upozorila je predsjednica Komisije Irena Hadžiabdić.

Ona je potvrdila da se izborna šutnja odnosi i na nevladin sektor, ali nije mogla govoriti o eventualnim sankcijama u slučaju kršenja ove šutnje.

Sinoć su tako morali biti i privedeni kraju silni preizborni skupovi stranaka i kandidata, koji su se u ovih mjesec dana kampanja održavali diljem BiH. Centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti na predstojećim općim izborima u BiH, održan je u petak navečer u sarajevskoj Zetri.
Centralni predizborni skup Stranke za BiH doktora Harisa Silajdžića na kojem su predstavljeni kandidati ove stranke za oktobarske izbore održan je takodjer sinoć Sarajevu, a Socijal demokrati BiH, doktora Zlatka Lagumdžije , čiji je član Željko Komšić, poznato je, kao i Silajdžić, kandidat za BH tročlano Predsjedništvo, održali su skup na trgu ispred Narodnog pozorišta koji je sa stotinama crvenih balona pomalo podsjećao na tipične skupove američkih predsjedničkih kandidata. Minus čista crvena boja, naravno.
U četvrtak je na istom mjestu održan skup pristalica Stranke za Bolju Budućnost bosanskog biznismena Fahrudina Radončića, koji je izmedjuostaloga poručio okupljenim gradjanima da izmedju Evropske Unije i i sudbine Palestinaca, svakako izaberu Evropsku Uniju.

Inače, da podsjetimo da će birači u nedjelju kada izadju na svoje glasačko mjesto, tamo dobiti četiri glasačka listića, osim birači u Brčko Distriktu koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH, čime im tijekom glasanja pripadaju tri glasačka listića, radi odsutstva kantonalnog nivoa vlasti.

Da podsjetimo da će BH gradjani imati priliku glasati za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Za izbore je registrirano 3.126.529 birača, od toga 1.192.182 u Republici Srpskoj, a 1.934.417 u Federaciji BiH. Za glasanje iz inostranstva registrovano je 36.649 birača.
XS
SM
MD
LG