Linkovi

Glasanje diljem BiH uglavnom teče bez problema


Glasanje diljem BiH uglavnom teče bez problema
Glasanje diljem BiH uglavnom teče bez problema

Dan glasanja na općim BiH izborima započeo je uglavnom bez većih problema, jutros u 7sati, i gotovo bez ikakvih incidenata, osim manjeg u Srebreniku, i poteškoća i distriktu Brčko, te u općini Zvornik, gdje su prekršena i pravila izazvana kašnjenjem otvaranja glasačkih mjesta.

Centralna izborna komisija je jutros saopćila da je otvoreno ukupno 5.276 biračkih mjesta , što u zemlji, što u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu.


Glasačka mjesta trebaju, kako se očekuje, biti zatvorena večeras u 7 sati, osim što će par mjesta, koja su otvorena s manjim kašnjenjima, ostati nešto duže i otvorena.

Čelnica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić je takodjer saopćila da je prema podacima prikupljenim do podneva, dolazak gradjana na izborna mjesta postajao sve intenzivniji, te se očekuje da će biračka mjesta vjerovatno u periodu izmedju podneva i rane predvečeri obilovati gradjanima BiH koji žele dati svoj glas.

U medjuvremenu se oglasio i ambasador Sjedinjenih Država u BiH Patrick Moon , rekavši izmedjuostaloga da je impresioniran tijekom izbora, i glasnja, te profesionalnim odnosom svih onih koji rade iza kulisa da bi ovi povijesni BH izbori prošli bez incidenata i nepravilnosti. Ambasador Moon je i sam posjetio jedno glasačko mjesto, na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Da podsjetimo da su Sjedinjene Države organizirale za ove izbore čak 12 promatračkih timova , koji su rasporedjeni na nekoliko lokacije u raznim dijelovima BiH.

Da glasaju izašli su i lideri vodećih stranaka u BiH, te dosadašnji članovi tročlanog BiH predsjedništva. Doktor Haris Silajdžić je glasao u biralištu u Ferhadiji, i to nakon što se iz reda morao vratiti kući po osobne dokumente koje je zaboravio, pa ponovno u red da glasa; gospodin Željko Komšić je svoj glas dao na glasačkom mjestu u dijelu grada gdje je registriran, osnovnoj školi Vladimir Nazor, a srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović, u Banja Luci.
XS
SM
MD
LG