Linkovi

SAD: Šest osoba porijeklom iz BiH optuženi su da su kovali zavjeru za pružanje materijalne podrške teroristima


U Sjedinjenim državama, šest osoba je optuženo za kovanje zavjere i davanje materijalne podrške teroristima. Svih šest su porijeklom iz BiH i optuženi su da su kovali zavjeru za pružanje materijalne podrške i resursa teroristima, te za davanje materijalne podrške teroristima. Dvojica, Ramiz Zijad Hodžić i Nihad Rosić, također su optuženi za kovanje zavjere za ubijanje ili ranjavanje osoba u stranoj zemlji. Ove optužbe i hapšenja naglašavaju našu odlučnost da identificiramo, spriječimo i odgovornim držimo pojedince unutar Sjedinjenih država koji nastoje pružiti materijalnu podršku teroristima i terorističkim organizacijama koje operiraju u Siriji i Iraku, rekao je pomoćnik ministra pravde za pitanja državne sigurnosti John Carlin.

Mediha Medy Salkičević je jutros izašla pred federalni sud u Čikagu, obučena u narandžasto zatvorsko odijelo i sa crnim hidžabom na glavi. Uz pomoć prevodioca je saslušala optužbe. Njeni susjedi su šokirani navodima.

Osjećate se manje sigurno, znajući da se to sve desilo samo nekoliko vrata od nas.

Mediha Salkičević je jedna o šest osoba koje su uhapšene od Illiniosa, preko New Yorka do St.Louisa za koje tužitelji navode da su slali hiljada dolara gotovine i vojne opreme za ISIS. Prema riječima zvaničnika, svi osumnjičeni, imigranti iz Bosne u dobi od 26 do 42 godine, koristili su se američkom poštanskom službom kako bi neupadljivo krijumčarili durbine za automatsko oružje, kamuflažna odijela i čizme. Te stvari su slate za Istanbul, a onda krijumčarene u Siriju.

Ako ste voljni sakupljati novac i slati novac za podršku borcima u Siriji, onda ste vjerovatno voljni i uzeti oružje ovdje kod kuće i izvoditi napade kod kuće, kaže John Cohen, bivši koordinator za borbu protiv terorizma, danas profesor na univerzitetu Rutgers.

Zvaničnici međutim naglašavaju da dotična grupa nije kovala zavjeru za izvođenje napada unutar Sjedinjenih država. FBI navodi da vjeruje da su osumnjičeni znali da podržavaju ubice. U optužnici se navodi da su se osumnjičeni koristili šifrovanim riječima u svojim komunikacijama putem e-maila i društvenih medija. Na primjer, koristili su riječ plaža za mjesta u Iraku i Siriji, i slične šifre, koje su samo oni medjusobno razumjeli.

XS
SM
MD
LG