Linkovi

BiH: Američki ambasador u Banjaluci


Ambasador SAD u BiH Patrick Moon
Ambasador SAD u BiH Patrick Moon

Novoimenovani američki ambasador u BiH Patrick Moon danas u Banjaluci razgovarao najvišim zvaničnicima Republike Srpske. U kraćem obraćanju novinarima nakon tih razgovora on je istakao da podršku SAD BiH na putu u evroatlanske integracije simbolizira i skora posjeta američkog državnog sekretara Hillary Clinton Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska će podržati samo realne reforme koje će učiniti Bosnu i Hercegovinu funkcionalnijom, ali koje neće mijenjati ključne odnose u zemlji, naročito one koji se odnose na sistem odlučivanja i pariteta – rekao je danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović nakon sastanka sa novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Dražava u Bosni i Hercegovini Patrickom Moonom. Gospodin Radmanović je istakao da je Republika Srpska opredjeljenja za evropski put i da njena složena struktura, kao decentralizovane države, nije prepreka za evropske integracije. Ambasador Moon je,tim povodom, poručio da će Sjedinjene Američke Države podržati sva nastojanja Bosne i Hercegovine da se integriše u evroatlanske integracije. O skorom dolasku američkog državnog sekretara Hillary Clinton u Bosnu i Hercegovinu gospodin Moon je rekao:

„Posjeta državnog sekretara, gospođe Clinton, naredne sedmice je simbol opredjeljenja Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini i građanima ove zemlje, odnosno, prema miru i prosperitetu. Mi ćemo podržati i pomoći sva nastojanja Bosne i Hercegovine za ulazak u strukture Evropske unije.“

Gospodin Moon je, govoreći u tom kontekstu, posebno naglasio:

„Vjerujemo da je to najbolji put za sve građane Bosne i Hercegovine koji će donijeti prosperitet,zapošljavanje,bolje obrazovanje i bolju ekonomsku situaciju.To ne mora uvijek biti brz i lak proces ali mi smo ovdje da podržimo Bosnu i Hercegovinu.“

Iz kabineta Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, saopšteno je da je ambasadoru Moon proslijeđena poruka da Republika Srpska u potpunosti podržava Dejtonski sporazum, da se zalaže za realnu politiku i dijalog unutar BiH i neutralnu poziciju međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG