Linkovi

BiH: Dan državnosti i dalje sporan


Okupljeni pred Muzejom ZAVNOBiH-a

Polaganjem cvijeća i prigodnim govorima, kao i ranijih godina, ispred muzeja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu i ovog 25.novembra obilježena je 67.godišnjica održavanja prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine kojoj su, pored pojedinih preživjelih boraca prisustvovali i brojni poštovaoci tekovina antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, za razliku od Federacije BiH u Republici Srpskoj je danas bio obični radni dan. Iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je saopšteno da 25.novembar nije dan državnosti BiH niti je Bosna i Hercegovina dobila status države na zasijedanju ZAVNOBiH-a 25.novembra 1943. godine.

Takođe se podsjeća da sadašnja BiH nikada nije proglasila dan svoje državnosti, niti postoji Zakon o državnim praznicima, već da se slavljenjem ovog dana pokušavaju podvaliti istorijske neistine.

U skladu s tim i većina zvaničnika Republike Srpske negira postojanje dana državnosti, dok predstavnici stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH imaju sasvim drugačije mišljenje.

Pogledajte video-izvještaj našeg dopisnika Dragana Stegića.

XS
SM
MD
LG