Linkovi

BiH: Dio javnosti Republike Srpske nije sa oduševljenjem dočekao usvajanje Deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije.


Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

„Mislim da bi bilo veoma čudnovato da mi donosimo odluke i zaključke o odlukama i zaključcima parlamenata drugih država. To bi bila vrlo neobična praksa“ – ocijenio predsjednik NS RS Igor Radojičić.

Usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini Srbije je preuranjeno dok se objektivno ne utvrdi činjenično stanje na koje Deklaracija treba da se odnosi. Zbog toga je za Republiku Srpsku Deklaracija apsolutno neprihvatljiva i kontraproduktivna po interese Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini, navodi se, između ostalog, u saopštenju iz kabineta predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića. Srbija, kao suverena zemlja, i njeni organi i institucije imaju pravo da samostalno donose odluke, ali budući da se radi o događaju koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, daje nam za pravo da reagujemo, takođe ističe gospodin Kuzmanović uz konstataciju da je neprihvatljivo bilo kakvo dovođenje u vezu sudbine Republike Srpske i Deklaracije koja je unutrašnje pitanje Srbije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je saopštio da je telefonom razgovarao sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, te da ju je upoznao sa stavom dijela javnosti Republike Srpske koja, kako je rekao, nije sa oduševljenjem dočekala usvajanje Deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije.

„Ne očekujem da će ova deklaracija bitno, ili uopšte, pomoći poboljšanju odnosa između Beograda i Sarajeva jer mislim da su prve reakcije iz Sarajeva na njeno donošenje manje više negativne i kritičke i da one smatraju da je to trebalo biti nešto drugačije. Da li je to nešto što će olakšati olakšati Srbiji, a otežati Republici Srpskoj... nadam se da sigurno neće, to ćemo vidjeti u narednom periodu“ – rekao je takođe gospodin Radojičić.

Inače sve srpske parlamentarne političke partije iz Republike Srpske su osudile donošenje Deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije i ocijenile da ona može biti sredstvo političkih pritisaka na ovaj entitet. Srpska demokratska stranka je najavila da će zatražiti od najviših zvaničnika Republike Srpske da zatraže sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se utvrdio stav Republike Srpske o Deklaraciji.

O tom eventualnom zahtjevu gospodin Radojičić je rekao:

„Pa mislim da bi bilo veoma čudnovato da mi donosimo odluke i zaključke o odlukama i zaključcima parlamenata drugih država. To je vrlo neuobičajeno i mislim da se nikad nije desilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da se u njoj ocjenjuje akt ili odluka nekog parlamenta neke druge države. To bi bila vrlo neobična praksa.“

Za razliku od srpskih zvaničnika predstavnici bošnjačkih političkih stranaka iz Republike Srpske su, uglavnom, pozdravili usvajanje Deklaracije o Srebrenici uz zamjerke što se u ovoj Deklaraciji ne pominje riječ genocid.

XS
SM
MD
LG