Linkovi

Neprihvatljivo je govoriti o navodnom raspadu države BiH


Zgrada Ujedinjenih Naroda u New Yorku
Zgrada Ujedinjenih Naroda u New Yorku

Mi dijelimo stav visokog predstavnika Inzko-a prema kojem je BiH ostvarila tek polovičan uspjeh u provedbi ustavnih i drugih reformi , neophodnih za kandidaturu zemlje u Evropskoj Uniji, kazala je danas američka ambasadorica Brooke D. Anderson, predstavnica, uz ambasadoricu Susan Rice, Amerike u UN-u. On je dodala kako Washington od lidera BiH traži da konačno prevazidju etničke podjele i pronadju način za kompromis kojim bi se uspostavila funkcionalna država.
Takodjer dijelim, kazala je ambasadorica Anderson, Inzkovu brigu zbog pogoršane političke atmosfere u BiH, uključujući dovodjenje u pitanje institucije OHR-a i Bonske ovlasti. S obzirom da se približavamo izborima, bojimo se, kazala je američka ambasadorica, da takva politička retorika koja dijeli , može zaprijetiti regionalnom procesu izmirenja,i stoga je neprihvatljivo, govoriti i špekulirati o navodnom raspadu države BiH, makar on bio i mirnim putem.

Kao i mnogi u Vijeću Sigurnosti,kazala je američka predstavnica Anderson, i Washington jedva čeka trenutak kada Bih više neće biti potreban Ured Visokog Predstavnika. Da bi se do toga došlo, lideri BiH jednostavno moraju pronaći kompromis, kazala je ANderson.

Ambasadorica Anderson je govorila nakon obraćanja visokog predstavnika Valentina Inzkoa Vijeću Sigurnosti, u kojem je on izmedjuostaloga rekao da odredjeni zvaničnici Republike Srpske često rade na umanjivanju značaja institucija Države BiH, i prijete održavanjem referenduma u tom entitetu kojim bi se odbila svaka nadležnost OHR-a. Gospodin Inzko je ponovio da je , navodimo, međunarodna zajednica je jednoglasno i bezrezervno potvrdila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, ali je upozorio da je izborna debata, puna konfrontacija, naprosto skrenula pažnju sa pitanja od kojih će građani BiH imati stvarne koristi.
On je također naglasio da vlasti nisu učinile potrebne pomake u pogledu preostalih ciljeva i uslova za tranziciju OHR-a prema ojačanoj misiji EU.Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je "uzročno-posljedične veze" između reformi i praktičnih koristi za građane, naglasivši da ovogodišnji izbori predstavljaju priliku za svakog birača da zahtijeva od svojih izabranih predstavnika da naprave pomake.

XS
SM
MD
LG