Linkovi

State Department: BiH kao aktivni sudionik u medjunarodnom očuvanju mira


Bosnian Peacekeepers
Bosnian Peacekeepers

Sjedinjene Države su čestitale Bosni i Hercegovini na tome što je postala prvi evropski partner u tzv. Inicijativi Globalni Mirovnih Operacija

(Global Peace Operations Initiative (GPOI), predvodjenih američkim State Departmentom. Ovim će BiH postići izuzetnu prekretnicu po pitanju punih sposobnosti treniranja za mirovne operacije, ustanoviti potvrdjenu stručnost da trenira buduće mirovnjake za misije kako UN-a, tako i regionalnih mirovnih operacija.

Ovim će BiH pokazati svoju odlučnost da promovira medjunarodni mir i sigurnost, tako što će pomoći da se izadje u susret globalnim zahtjevima za vojnim i civilnim personalom, potrebnim za procese stabilizacije zemalja nakon sukoba, diljem svijeta.

State Department saopćava da je BiH bila medju partnerima - osnivačima GPOI, inicijative koja je započeta 2005-te godine, kada su se trenirale policijske i vojne jedinice da bi služile i u UN-ovim i u regionalnim misijama. U tom procesu se obezbjedjivala oprema (osim oružja), i obnavljali objekti za trening snaga.

Uz doprinos BiH vojnom personalu misija UN-a u Africi, kao i sudjelovanje u koalicionim snagama u Iraku i Afghanistanu, bosanski Trening Centar za Podšku Miru, u okviru GPOI-a je pomogao u treniranju vojnog, policijskog i civilnog perosnala iz 48 zemalja, a u skladu sa trenutnim standardima UN-a.

U State Departmenta poručuju:

Aplaudiramo Bosni i Hercegovini što nastavlja investirati svoje snage u održavanje mira, i vjerujemo da ćemo u budućnosti vršiti nadgradnju našeg partnerstva, kako bi se spašavali ljudski životi, i utabale staze za post-konfliktni oporavak širom svijeta.

XS
SM
MD
LG