Linkovi

BiH: Zakletva, himna i prekid


BiH: Zakletva, himna i prekid
BiH: Zakletva, himna i prekid

Zastupnici se nadaju da većih problema prilikom sastavljanja parlamentarne većine neće biti, a neki vjeruju da bi Vijeće ministara moglo biti formirano i prije isteka ove godine.

Danas je u Sarajevu konstituiran novi saziv Parlametna Bosne i Hercegovine. Neki od zastupnika iz prošlog mandata oprostili su se od svojih stolica. Novoizabrani i ponovo izabrani zastupnici (iz prošlog saziva) danas su položili zakletvu, poslušali himnu Bosne i Hercegovine i prekinuli sjednicu. Nastavak sjednice bi trebao biti u drugoj polovici slijedećeg mjeseca, kada bi se trebalo znati i rukovodstvo novog saziva Parlamenta.

Kao što je od ranije poznato SNSD i SDP imaju po 8 zastupnika, najviše u državnom parlamentu. SDA ima 7, dok Stranka za bolju budućnosti i SDS imaju po 4. Hrvatska demokratska zajednica ima 3 zastupnika, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu dva. Po jednog zastupnika imaju HDZ1990, Narodna stranka radom za boljitak, PDP, DNS i HSP. Zastupnici se nadaju da većih problema prilikom sastavljanja parlamentarne većine neće biti, a neki vjeruju da bi Vijeće ministara moglo biti formirano i prije isteka ove godine.

Pogledajte video-izvještaj našeg dopisnika iz Sarajeva Tvrtka Milovića sa izjavama Valentina Inzka, viskog predstavnika međunarodne zajednice i zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH), Zlatka Lagumdžije (SDP) i Dušanke Majkić (SNSD).

XS
SM
MD
LG