Linkovi

Počinje obnova džamije Kuslat, jedne od najstarijih u BiH


Dzamija se nalazi na vrhu brda do kojeg vodi samo planinski put
Dzamija se nalazi na vrhu brda do kojeg vodi samo planinski put

Zidovi džamije su bili svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske istorije, sve dok i sama nije postala dio te istorije i zapaljena u februaru 1993.

U BiH je započela obnova jedne od najstarijih džamija, džamije Kuslat, gotovo 20 godina nakon njenog uništavanja tokom rata.

Zidovi džamije su bili svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske istorije, sve dok i sama nije postala dio te istorije i zapaljena u februaru 1993. Kada je vojska bosanskih Srba počela protjerivati bošnjačko stanovništvo, kuće i džamije u selima su uništavane kao dio kampanje etničkog čišćenja. Izgrađena jednom lokalitetu između Srebrenice i Zvornika, odmah nakon otomanskog osvajanja balkanskog regiona u drugoj polovini 15-og vijeka, džamija Kuslat je postala važan dio vjerskog života i istorije. Lokalni stanovnici se nadaju da će obnova džamiji vratiti njen stari izgled i utjecaj.

Do vrha visokog brda na kojem se ostaci srušene džamije vodi samo uska planinska staza i bilo kakav materijal potreban za obnovu džamije se mora prenositi na konjima, a radnici moraju ići pješke. Kako bi se pokrili troškovi obnove, obližnja sela su morala sakupiti fondove, a idejni projekat je konačno priveden kraju kada su dvije obitelji ponudile platiti za troškove obnove. Ostali su spremni pomoći koliko god mogu.

U prošlosti je džamija Kuslat bilo popularno mjesto ne samo za vjernike, već i za turiste, koji su bili privučeni njenom istorijom i legendama. Prema jednoj legendi, rodila se ljubav izmedju djevojke iz Istanbula, muslimanke, i čobanina, koji je bio kršćanin. Zbog različite vjere se nisu mogli uzeti i odlučili su okončati svoj život skokom sa stijene na kojoj je, kasnije, izgrađena džamija.

XS
SM
MD
LG