Linkovi

BiH

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?


Institucije BiH nisu prvi put u blokadi
Institucije BiH nisu prvi put u blokadi

Poslanici stranaka iz Republike Srpske nisu stigli na današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a otkazana je i sjednica Vijeća ministara BiH - dan nakon što je predsjednik RS Milodrad Dodik pozvao na blokadu institucija BiH poslije izjava člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova i odbrani teritorijalnog integriteta BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto otkazala je zakazanu sjednicu, iako je bilo poslaničkog kvoruma, ali ne i dovoljnog broja prisutnih da bi se odluke donosile. Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je sjednica Vijeća prolongirana za narednu sedmicu, jer, kako je navedeno "ministri iz Saveza za promjene nisu u Sarajevu".​

Poslanici iz Saveza za promjene odazvali su se pozivu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da održe konsultacije u Banjaluci o "novonastaloj situaciji" i nisu dosli na sjednicu, dok se poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika takođe nisu pojavili u zgradi parlamenta u Sarajevu.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma, iz Srpske demokratske stranke (članice Saveza za promjene) Mladen Bosić kazao je da je tražio od Kolegija ovog doma da odloži današnji nastavak sjednice jer "ne postoje normalni uslovi za rad rad Parlamenta".

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH su danas trebali da razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je u parlamentarnu proceduru prije nekoliko mjeseci uputila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), oko kojeg su se vodile burne političke rasprave. Izmjene Izbornog zakona raže Sjedinjene Države i Evropska unija radi primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se ukida izborna diskriminacija etničkih manjina i građana i eliminiše mogućnost izbornih neregularnosti i prevara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG