Linkovi

Amerika šalje hitnu pomoć Bosni i Hercegovini


Zbog strašnih poplava vlada Sjedinjenih Država je saopćila da suradjuje sa institucijama vlasti BiH i Crvenim križom BiH na dostavljanju humanitarne pomoći najugroženijem stanovništu.

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD, izdao je jučer proglas o elementarnoj nepogodi kako bi podržao hitne mjere pomoći. Ovim se omogućava Vladi SAD da odmah dodijeli 50.000 dolara za nabavku neophodnih potrepština koje su identificirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Crveni križ BiH, uključujući 13 motornih čamaca za evakuaciju stanovništva iz područja koja su najviše ugrožena poplavama. Oprema je nabavljena preko Ureda za pomoć zemljama pogođenim elementarnim nepogodama pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i stići će u Bosnu i Hercegovinu u subotu 17. maja. Sedam čamaca će biti dodijeljeno Federaciji BiH, a šest čamaca Republici Srpskoj.

Vlada SAD nastavlja sa hitnim aktivnostima kako bi identifikovala i druge mogućnosti vojne i civilne podrške mjerama pomoći i spremna je dostaviti dodatnu pomoć, kako se budu identificirale nove potrebe. Sjedinjene Američke Države su uz građane BiH u ovim teškim okolnostima - stiže iz američke ambasade u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG