Linkovi

EU – BiH: Za bezvizni režim u razumnom vremenskom roku uraditi domaću zadaću


Do kraja godine Evropom iz BiH bez viza...?
Do kraja godine Evropom iz BiH bez viza...?

Sutra Evropska komisija objavljuje prijedlog za ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju. Tim će se činom obilježiti početak kraja dugog procesa ispunjavanja postavljenih uvjeta mape puta koji vodi ka stavljanju Bosne i Hercegovine na bijelu, šengensku listu država čijim pasošima su otvorena evropska vrata. Kao i u prošlogodišnjem slučaju Srbije i Crne Gore, i za BiH i Albaniju se očekuje formulacija "uvjetnog" prijedloga.

Štefan Fule
Štefan Fule

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule ističe:

"Prijedlog Komisije, uz uvjetovanost u oba slučaja, biće prezentiran zbog uvjerenja Komisije da će obje zemlje, Bosna i Hercegovina i Albanija, u razumnom vremenskom roku, ukloniti preostale tačke, uraditi svoje domaće zadaće."

Bosni i Hercegovini su potrebne još sitne dorade na bezviznom putu. Priznaju to i u Evroskoj komisiji. To se odnosi na usklađivanje krivičkog zakona, osnaženje rada agencije za koordinaciju i uvezivanje baza podataka i slično.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

Što se tiče Brisela, nastavak bezviznog procesa treba očekivati nakon ljetnje pauze, član Evropskog parlamebnta iz Slovenije Jelko Kacin tim povodom kaže:

"Ja mislim da će i građani Bosne i Hercegovine u ovoj godini biti ravnopravni građanima zemalja kojima je ukinuta obaveza dobijanja viza.”

U Evropskoj komisiji ne žele potvrditi da će Kosovo, kako sada stvari stoje sa nesređenom političkom sintuacijom, izostati iz posljednjeg kruga donošenja odluke o ukidanju viza. Umjesto toga, ukazuju da se toj zemlji, kao i BiH, ostavlja prostor i vrijeme da u nekoiko narednih mjeseci ispuni traženo za otvaranje evropskih granica.

XS
SM
MD
LG