Linkovi

EU – BiH: Za bezvizni režim u razumnom vremenskom roku uraditi domaću zadaću


Do kraja godine Evropom iz BiH bez viza...?

Sutra Evropska komisija objavljuje prijedlog za ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju. Tim će se činom obilježiti početak kraja dugog procesa ispunjavanja postavljenih uvjeta mape puta koji vodi ka stavljanju Bosne i Hercegovine na bijelu, šengensku listu država čijim pasošima su otvorena evropska vrata. Kao i u prošlogodišnjem slučaju Srbije i Crne Gore, i za BiH i Albaniju se očekuje formulacija "uvjetnog" prijedloga.

Štefan Fule
Štefan Fule

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule ističe:

"Prijedlog Komisije, uz uvjetovanost u oba slučaja, biće prezentiran zbog uvjerenja Komisije da će obje zemlje, Bosna i Hercegovina i Albanija, u razumnom vremenskom roku, ukloniti preostale tačke, uraditi svoje domaće zadaće."

Bosni i Hercegovini su potrebne još sitne dorade na bezviznom putu. Priznaju to i u Evroskoj komisiji. To se odnosi na usklađivanje krivičkog zakona, osnaženje rada agencije za koordinaciju i uvezivanje baza podataka i slično.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

Što se tiče Brisela, nastavak bezviznog procesa treba očekivati nakon ljetnje pauze, član Evropskog parlamebnta iz Slovenije Jelko Kacin tim povodom kaže:

"Ja mislim da će i građani Bosne i Hercegovine u ovoj godini biti ravnopravni građanima zemalja kojima je ukinuta obaveza dobijanja viza.”

U Evropskoj komisiji ne žele potvrditi da će Kosovo, kako sada stvari stoje sa nesređenom političkom sintuacijom, izostati iz posljednjeg kruga donošenja odluke o ukidanju viza. Umjesto toga, ukazuju da se toj zemlji, kao i BiH, ostavlja prostor i vrijeme da u nekoiko narednih mjeseci ispuni traženo za otvaranje evropskih granica.

XS
SM
MD
LG