Linkovi

BiH

BiH: Izbornih kandidata mnogo, koliko će građana glasati!?


BiH: Izbornih kandidata mnogo, koliko će građana glasati!?
BiH: Izbornih kandidata mnogo, koliko će građana glasati!?

Objavljivanjem konačnih izbornih listi u dnevnim novinama, šira javnost u Bosni i Hercegovini dobila je uvid u sve kandidate za neki od šesnaest parlamenata i domova naroda. Za predstojeće izbore koji će se održati 3. oktobra kandidarano je više od 8000 kandidata koji će pokušati u narednih mjesec dana zadobiti povjerenje birača i ući u zakonodavnu vlast.

Za izbore su prijavljena čak 63 politička subjekta - 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata. Svi oni zajedno su ponudili 778 kandidatskih listi za državni parlament, entitetske parlamente, kao i deset kantonalnih parlamentata. Iz kantonalnih parlamenata će kasnije biti izabrani zastupnici u entitetskim domovima naroda.

Biraju se i članovi Predsjedništva BiH. Za tri člana Predsjedništva natječe se ukupno 19 kandidata, i to 9 iz reda bošnjačkog, 7 iz reda hrvatskog i 3 iz reda srpskog naroda.

Iako je registrirano nešto više od 3 milijuna birača, tiskano je oko 14 milijuna biračkih listića. Birači iz Federacije BiH će glasati za tri razine vlasti i 2 člana Predsjedništva BiH, dok će birači u Republici Srpskoj birati za dvije razine vlasti i člana državnog Predsjedništva.

Do službenog početka predizborne kampanje ostalo je još oko 10 dana, ali većina stranaka je već uveliko započela izbornu kampanju. Ono što razlikuje bosanskohercegovačku demokraciju od drugih jesu tri podijeljene političke javnosti i većina stranaka se programski opredijelila za jednu od tri političke javnosti na čije glasove računa.

Kao i prethodnih izbora, i ove godine kampanje su počele prljavo i nekorektno zbog čega mnogi analitičari procjenjuju da će se nastaviti trend opadanja birača koji će izaći na birališta. Neke ankete govore da će ove godine odziv biti manji od 50% biračkog tijela.

U isto vrijeme političari se trude animirati građane da izađu na izbore i daju glas baš njima.

XS
SM
MD
LG