Linkovi

EU o izborima u BiH: Prve reakcije i ocjene suzdržane


EU o izborima u BiH: Prve reakcije i ocjene suzdržane
EU o izborima u BiH: Prve reakcije i ocjene suzdržane

U centru evropskih institucija su sa uzdržljivim optimizmom dočekali rezultate izbora u BiH. Zvanični stav će biti saopšten kada se rezultati izbora službeno potvrde, a do tada… iskazuje se nada da će Bosna i Hercegovina što je prije moguće krenuti putem koji je čeka već neko vrijeme…. kroz reforme, sve bliže evropskim integracijama...

Svi su u Briselu odmah primjetili činjenicu da su birači u BiH ovaj put u većem broju izašli na izbore nego četiri godine prije. Zato, tumači se, što su željeli jasno raći da su im funkcionalne institucije države prijeko potrebne, a prije toga, političari koji su u stanju preuzeti neophodnu odgovornost. Slično misli i izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta Doris Pack, koja je u današnjoj reakciji na bosanskohercegovačke izbore rekla da bi g. Izetbegović kao bošnjački član Predsjedništva BiH, koji, inače, dolazi iz iste, narodnjačke grupe partija kao i gospođa Pack, mogao biti dobar izbor jer bi mogao biti spreman za dijalog sa ostalim političkim liderima u zemlji o prevazilaženju političke blokade. Kako kaže gospođa Pack, svjetla budućnost za sve koji žive u BiH jedino je moguća ukoliko se razlike ostave po strani, a političke snage ulože u zajednički interes, bez obzira u kojem dijelu države živjeli.

Glasnogovornica komesara za proširenje Evropske unije Angela Filote bila je na, određenui način, suzdržana:

"Kao što možete i pretpostaviti, želimo prvo sačekati službene podatke izbora. Po onome što sada znamo, izgleda da su izbori provedeni na normalan, demokratski način. Takođe su nam poznati neki prigovori u vezi sa izborima, kakve čujemo od Centralne izborne komisije, o čemu želimo da saznamo više pojedinosti."

Na opasku da će nova bosanskohercegovačka vlast, kada bude uspostavljena, imati pred sobom dosta posla glasnogovornica Filote je odgovorila:

"Ono što bi smo željeli vidjeti je da nove, demokratski izabrane bh institucije počnu sa radom što je prije moguće, jer je mnogo posla i željeli bi smo da vidimo obnovljeno opredjeljenje reformama, kao I osnažen politički dijalog izmedju svih političkih snaga u zemlji."

U još jednoj reakciji iu Sjedišta Evropske unije, glasnogovornica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič je danas kratko izjavila:

"Sada je odlična prilika da lideri BiH ipak pokažu liderstvo i da počnu da rade na implemantaciji reformi, u čemu imaju podrsku gospođe Catherin Ashton, i ne samo nje..."

Više evropskih reakcija se očekuje narednih dana, kako u Brisel budu pristizali zvanični izvještaji o rezultatima izbora, kao i izvještaji evropskih i međunarodnih promatračkih misija.

XS
SM
MD
LG