Linkovi

BiH nepodredno pred izbore: U Republici Srpskoj okončana predizborna kampanja u kojoj nije bilo većih incidenata


Glasačke kutije spremne, čekaju se birači

U predizbornoj kampanji u Republici Srpskoj potrošeno je dosta novca. Zvanično od pola miliona do milion i po maraka po stranci, a stvarne cifre su u pojedinim slučajevima, vjerovatno, znatno veće.

Završnim predizbornim mitinzima,tribinama i konferencijama za novinare, uglavnom, u većim mjestima Republike Srpske, večeras je okončana predizborna kampanja u kojoj nije bilo većih incidenata, ali je zabilježen rat bilbordima i plakatima, te ostalim predizbornim materijalima u kojima nije manjkalo optužbi na račun neke druge strane. Proteklih trideset dana u medijima su dominirali predizborni programi, ali nije bilo direktnih sučeljavanja predstavnika najvećih političkih koalicija i stranaka na vlasti i opozicije, koji su i bez toga ubijeđeni u pobjedu na izborima.

U predizbornoj kampanji potrošeno je i dosta novca, zvanično od pola miliona do milion i po maraka po stranci, a stvarne cifre su u pojedinim slučajevima, vjerovatno, znatno veće. Najaktivnije su bile stranke iz vladajuće Koalicije „Srpska zauvijek“ koja okuplja SNSD, DNS i socijaliste, te opozicione Koalicije „Zajedno za Srpsku“ u kojoj su SDS, PDP i radikali. Na političkoj sceni Republike Srpske su se pojavile i nove snage.... Demokratska partija Dragana Čavića te, takozvani,treći koalicioni blok Naša stranka-Nova socijalistička partija.

Predstavnici većine opozicionih stranaka danas su upozorili javnost na mogućnost zloupotreba na izbornim mjestima pojavom većeg broja nevažećih listića u gradskim sredinama, ili prijavom umrlih osoba za glasanje, najavljujući podizanje krivičnih prijava protiv odgovornih i organizovanje protesta ukoliko dođe do izbornih krađa. Na određene moguće manipulacije upozoravaju i iz nevladinog sektora.

Veoma aktivni su bili i predstavnici raznih nevladinih organizacija koji su sprovodili svojevrsne kampanje za što veću izlazak na izbore, posebno mladih. Građani će imati priliku da tokom predizborne ćutnje koja traje do 3.oktobra u 7 časova dobro razmisle kome će dati svoj glas na šestim poslijeratnim izborima u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG