Linkovi

BiH neposredno pred izbore: Bezbjedonosno stanje povoljno


Izlazak građana na predizborne skupove bio je masovan. Da li će tako biti i u nedjelju!?

Jedan sat poslije ponoći u noći s nedjelje na ponedjeljak trebali bi biti poznati rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH, a oko 3.00 ujutro rezultati za predsjednika i potpredsjednika RS, te federalni Parlament, a potom i ostali rezultati.

Opći izbori u BiH su u nedjelju, a izborni kandidati i političke stranke iskoristile su posljednji dan pred izbornu šutnju da okončaju borbu riječima, plakatima i raskošnim skupovima po glavnom gradu BiH i drugdje, diljem Bosne i Hercegovine. Večeras centralni skup SDPa u Sarajevu, sinoć, na istom mjestu, ispred Narodnog pozorišta , Saveza za bolju budućnost BiH…

Takođe večeras je predsjednica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić pozvala birače da se svakako odazovu na izbore i iskoriste svoje pravo glasa. Ona je također podsjetila je sve političke subjekte da od sutra počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja izbornih mjesta u Bosni i Hercegovini. Do tada će se sve stranke i koalicije morati suzdržti od javnih promocija i medijskog i drugog javnog oglašavanja. Do sada nije bilo značajnijih kršenja izbornih pravila. Svaki birač će dobiti četiri glasačka listića i moći glasati za različite razine vlasti. Istaknuto je da birači mogu glasati samo za jednu političku stranku ili koaliciju i za samo jednog kandidata za Predsjedništvo BiH. U protivnom, listići će biti nevažeći.

Nešto prije ponoći s nedjelje na ponedjeljak trebali bi biti poznati neki rezultati. Kako je saopšteno, poslije zatvaranja biračkih mjesta u rad će biti pušten informacijski sistem koji će omogućiti elektronsko dostavljanje podataka iz općinskih izbornih komisija u CIK, a također je najavljeno da će preliminarni, nezvanični i nepotpuni rezultati izbora za Predsjedništvo BiH biti poznati u 22.45 sati. Jedan sat poslije ponoći trebali bi biti poznati rezultati za parlamentarnu skupštinu BiH, a oko 3 sata rezultati za predsjednika i potpredsjednika RS, te federalni parlament, a potom i ostali rezultati.

Govoreći o bezbjednosti izbora, član CIK-a Vedran Hadžović, koji usko sarađuje sa Odborom za bezbjednost, istakao je da na predizbornim skupovima nije bilo većih incidenata, kao i da su sve predizborne aktivnosti, od štampanja do distribucije glasačkog materijala, prošle bez problema.

Član CIK-a Branko Petrić naglasio je da su preduzete sve mjere s ciljem sprečavanja izbornog inženjeringa, odnosno dopisivanja glasova kandidatima na glasačkim listićima nakon što se glasačka mjesta zatvore.

Policijske agencije u BiH sačinile su planove obezbjeđivanja izbora i provode aktivnosti kako bi oni mogli biti održani u najboljem redu. Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović je najavio da će Štab akcije općih izbora početi sa radom sutra i da će biti u neprekidnom zasjedanju do okončanja izbora. "Po broju održanih javnih skupova i aktivnostima na javnim mjestima koje su provodile mnogobrojne političke partije, predizborna politička kampanja prošla je bez događaja koji su mogli uticati na stanje bezbjednosti u BiH", istakao je ministar Ahmetović.

Inače, ovogodišnje izbore će pratiti veći broj posmatrača nego što je bio to slučaj na izborima 2006. i 2008. godine.

XS
SM
MD
LG