Linkovi

BiH dva dana nakon izbora: Prebrojano više od 95 odsto glasova


BiH dva dana nakon izbora: Prebrojano više od 95 odsto glasova
BiH dva dana nakon izbora: Prebrojano više od 95 odsto glasova

SDP BiH je najavio da će za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložiti lidera partije Zlatka Lagumdžiju, dok su u HDZ-u BiH mišljenja da njima pripada ta funkcija ukoliko se poštuje dosadašnji sistem rotacije.

Prema večeras saopštenim podacima iz Centralne izborne komisije BiH, nakon više od 95 odsto prebrojanih glasova sa redovnih biračkih mjesta u trci za Parlament BiH, u Federaciji vodi SDP u četiri od pet izbornih jedinica, dok je Republici Srpskoj SNSD ubjedljivo prvi u sve tri izborne jedinice.

SNSD i SDP su najubjedljiviji i u trci za entitetske parlamente, dok je Milorad Dodik osvojio više od 50 odsto glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske. Najviše glasova za Predsjedništvo BiH je osvojio Željko Komšić dok su razlike između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, odnosno Nebojše Radmanovića i Mladena Ivanića manje od 20 hiljada glasova, što još uvijek ostavlja izvjesne dileme u konačnu pobjedu bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva zbog žalbi pojedinih stranaka na veliki broj nevažećih listića, kojih je za taj izborni nivo samo u Republici Srpskoj bilo 9,44 odsto.

Prema današnjim informacijama iz Centralne izborne komisije BiH, od ukupnog broja nevažećih listića više od sedam procenata u Republici Srpskoj su nepopunjeni, odnosno prazni glasački listići, dok je u Federaciji takvih listića ispod četiri procenta. Riječ je o svojevrsnom bojkotu izbora zbog diskriminatorskih odredbi Izbornog zakona, poručeno je iz CIK-a uz obrazloženje da će kontrola nevažećih listića biti okončana za dva do tri dana, nakon čega će biti omogućeno podnošenje žalbi za eventualno ponovno brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima. Inače danas su se oglasile i neke pobjedničke stranke, a već su počele i kalkulacije o podjeli funkcija i vlasti.

SDP BiH je najavio da će za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložiti lidera partije Zlatka Lagumdžiju, dok su u HDZ-u BiH mišljenja da njima pripada ta funkcija ukoliko se poštuje dosadašnji sistem rotacije. Istovremeno, iz SNSD-a je saopšteno da je ta stranka ukupni pobjednik izbora u BiH jer je osvojila oko 245 hiljada glasova, što je za pet hiljada više od SDP-a.

Za sada se još uvijek ne može sa preciznošću govoriti o stvaranju eventualnih koalicija u parlamentima na svim nivoima zbog toga što se očekuje i zbrajanje glasova iz inostranstva, tako da se prije novembra ne mogu očekivati ni konkretniji stranački dogovori, a konačno formiranje vlasti na svim nivoima, prema procjenama onih pesimističnih, neće uslijediti ni do Nove godine.

XS
SM
MD
LG