Linkovi

BiH nakon izbora: Prve čestitke iz SAD


BiH nakon izbora: Prve čestitke iz SAD
BiH nakon izbora: Prve čestitke iz SAD

“Sjedinjene države čestitaju Bosni i Hercegovini na općim izborima” - izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta P.J. Crowley i istovremeno uputio poziv čelnicima Bosne i Hercegovine da međusobnom suradnjom pomognu svim građanima u gradnji bolje budućnosti.

“Nadamo se uspostavljanju vlade koja je spremna sučeliti se s ključnim ustavnim i drugim pitanjima, koji su nužni da bi zemlja čvrsto krenula ka euro-atlantskim integracijama” – takođe je rekao je glasnogovornik Crowley, kratko komentirajući izbore u Bosni i Hercegovini.

Čestitke iz State Departmenta nisu jedine koje su iz Sjedinjenih Američkih Država upućene Bosni i Hercegovini.

Naime, američki senator Benjamin Cardin, predsjednik Komisije za sigurnost i suradnju u Evropi, takozvane Helsinške komisije, i dopredsjednik te komisije, kongresmen Alcee Hastings su čestitali građanima BiH na uredno provedenim izborima i profesionalno obavljenom izbornom procesu. Oni, u pismenom saopćenju, podstiču sve građane, posebno mlade ljude, da ostanu aktivni u obličavanju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Ukoliko BiH želi da se integrira u Evropu, treba provesti ustavne reforme koje bi omogućile da zemlja efektivno funkcionira kao moderna država, sa izabranim liderima koji će služiti cijeloj zemlji, umjesto promoviranja vlastitih interesa sa etnički balansiranim djelovanjem, ističu senator Cardin i kongresmen Hastings.

Oni takođe ističu da je sada, nakon izbora, najbolje vrijeme da građani izvrše pritisak na novoizabrane lidere da počnu raditi na ustavnoj reformi. Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica, pri tome, trebaju nastaviti snažnu podršku BiH, ohrabrujući veće učeće javnosti i institucija u procesu ustavnih reformi nego što je bilo do sada.

XS
SM
MD
LG