Linkovi

EU o BiH nakon izbora: Nužan konstruktivan dijalog novoizabranih


EU o BiH nakon izbora: Nužan konstruktivan dijalog novoizabranih
EU o BiH nakon izbora: Nužan konstruktivan dijalog novoizabranih

“Možda će se sada u Predsjedništvu BiH pojaviti jedan novi miks, jedna nova hemija, jedna nova atmosfera, atmosfera kontruktivne saradnje u interesu Predsjedništva, ali još više u interesu građana….” – rekao za Glas Amerike visoki/specijalni predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Danas u je Briselu, kada je riječ o BiH, bilo živo…. Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evrospke unije Valentin Inzko obratio se članovima Političko-sigurnosnog komitetom EU, a iz iste zgrade visoka predstavnica EU Cahterine Ashton uputila je poruku BiH povodom izbora podjećajući na trajno evropsko opredjeljenje da pomogne zemlji u njenim reformskim i integracijskim naporima.

Catherine Ashton
Catherine Ashton

U svojoj poruci gospođa Ashton ističe i pozdravlja visok odziv glasača i izražava uvjerenje da bi izabrani lideri sada morali da osnaže napore na reformama i upuste se u konstruktivan dijalog , kako bi odgovorili zahtjevima evropskih integracija. Evropska unija će im u tome pomoći, sarađujući sa svima kojima je cilj Evropa. 15 godina nakon Daytona BiH i njeni narodi zaslužuju istinske korake naprijed, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku.

Kako rekosmo, u istoj ugradi, nedaleko od ureda gospođe Ashton visoki/specijalni predstavnik za BiH Valentin Inzko razgovarao je sa članovima Političko-sigurnosnog komiteta Evropske unije. Nakon tog susreta gospodin Inzko je za glas Amerike, između ostalog, rekao:

Valentin Inzko
Valentin Inzko

“Ja sam izvijestio o situaciji kakva je bila prije izbora i kakva je sada, poslije izbora….. Mnogo ambasadora, članova Komiteta, pítalo je da li su izabrani poslanici sa opštom orijentacijom. Bilo mi je drago reći da u vrhu sada ima dosta opšte orijentisanih političara…. Istakao sam, kao primjer, Željka Komšića, a što se gospodina Izetbegovića tiče mislim da će imati novi, svoj stil… On je već u izbornoj noći ponudio saradnju SNSD-u Milorada Dodika i potvrdio evropsku orijentaciju svoje politike…. Možda će se sada u Predsjedništvu BiH pojaviti jedan novi miks, jedna nova hemija, jedna nova atmosfera, atmosfera kontruktivne saradnje u interesu Predsjedništva, ali još više u interesu građana….”

XS
SM
MD
LG