Linkovi

OSCE o izborima u BiH: Impresionirala mirna i opuštena atmosfera


Predstavnici OSCE-a na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu
Predstavnici OSCE-a na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu

Uočena, kako je rečeno, porodična glasanja, ukazano na određeni procenat nevažećih glasova, te neke druge proceduralne greške, ali ocijenjeno da su izbori, generalno, protekli u skladu sa međunarodnim standardima.

Izbori u BiH generalno su protekli u skladu sa međunarodnim standardima, ali u nekim ključnim oblastima potrebna je dodatna akcija rečeno je danas novinarima u OSCE-u.

“Vidjeli smo još jedan primjer stabiliziranja izbornog procesa u BiH, što je obećavajući korak naprijed ka punoj integraciji u evropske strukture. Ja čestitam gradjanima BiH, i izbornim zvaničnicima na sprovođenju ovih izbora. Nadam se da će novi parlament uskoro početi riješavati preostala pitanja” - rekao je tim povodom specijalni koordinator OSCE-a, Robert Battelli.

On je naglasio da je delegacija OSCE-a impresionirana mirnom i opuštenom atmosferom koja je pratila izbore i odao priznanje profesionalnom radu ekipa koje su neposredno radile na organiziranju i sprovodjenju izbora.

A Wladyslaw Sidorowicz, šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO, je naglasio:

„Bilo je nekih proceduralnih problema, ali su ljudi ove zemlje pobjedili na ovim izborima. Oni su pokazali jaku posvećenost demokraciji.”

„Međutim, izbori su još jednom provedeni unutar entiteta i mjestom boravka ograničenim aktivnim i pasivnim glasačkim pravima nametnutim Daytonskim mirovnim sporazumom. Takav pravni okvir se kosi sa Protokolom 12. Evropske konvencije o ljudskim pravima“ – istakao je rekao je Tiny Kox, šef delegacije vijeća Evropskog parlamenta.

U tom kontekstu Daan Everts, šef delegacije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava izrazio je slijedeće uvjerenje:

„Uklanjanje postojećih ograničenja u pravima glasača će usaglasiti pravne norme sa međunarodnim standardima, ali će i cijeli birački proces učiniti razmljivijim kako za izborne zvaničnike tako i za same birače.”

Rečeno je takođe da su neki promatrači primijetili porodična glasanja, da su ukazali na određeni procenat nevažećih glasova, te neke druge proceduralne greške, ali da su izbori, generalno ocjenjivano, protekli u skladu sa međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG