Linkovi

Doris Pack o stanju u BiH: Ne krivite glasnika


Doris Pack u razgovoru sa našim dopisnikom
Doris Pack u razgovoru sa našim dopisnikom

“Sačinila sam izvještaj, jer sam izvjestitelj za BiH, i taj izvještaj, kako čujem, nije učinio sretnim g. Dodika… Ali moj posao i nije da njega učinim sretnim. Moj izvještaj je do sada dobio snažnu podršku ovdje, u Evropskom parlamentu, jer odslikava situaciju u kojoj se trenutno BiH nalazi.”

Nacrt rezolucije o BiH bi sutra trebao dobiti konačnu potvrdu Komiteta za vanjske polsove Evropskog parlamenta. Riječ je o još jednom pozivu da bosanskohercegovački političari krenu putem reformi i preuzimanja odgovornosti za sudbinu države i svih njenih građana. Sa druge strane, od Brisela se traži da još jednom uvjeri razočarane stanovnike BiH da ih, na kraju reformskog puta čeka evropska budućnost.

Autorica rezolucije, članica Evropskog parlamenta iz reda njemačkih narodnjaka, Doris Pack, svjesna je da je nepopularno političarima u BiH govoriti o situaciji kakva u zemlji zaista jeste. Zbog toga, ističe gospođa Pack, ne treba kriviti glasnika i poručuje da su krivci na drugoj strani:

“Sačinila sam izvještaj, jer sam izvjestitelj za BiH, i taj izvještaj, kako čujem, nije učinio sretnim g. Dodika… Ali moj posao i nije da njega učinim sretnim. Moj izvještaj je do sada dobio snažnu podršku ovdje, u Evropskom parlamentu, jer odslikava situaciju u kojoj se trenutno BiH nalazi. To su prilike kakve nisam sama izmislila, već je riječ o slici aktuelnog stanja u zemlji. Mislim da opisujem realnost i nisam ja ta koju za to treba kriviti. Prava adresa su bosanskohercegovački političari. Oni su ti zbog kojih je izgubljeno skoro 5 godina jer se u tom periodu , sem ispunjenja uvjeta za bezvizni režim, ništa pozitivno nije dogodilo. Etnička podjela je dublja nego što je bila, govori mržnje se još uvijek čuju, a sada, pred izbore , čuje se još i glas o tzv. mirnoj podjeli. Mislim da smo takvo nešto već imali i nije bilo nimalo mirno. Vrlo se nadam da je riječ tek o praznoj priči, a ne o nečemu što se namjerava provesti u djelo.”

Da primjedbu da će neko reći da je takva situacija u BiH zato što Evropska unija nema odgovarajuću zajedničku politiku prema BiH, izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack odgovara:

“To nije tačno. Imamo zajedničku strategiju. Želimo BiH unutar EU, dali smo joj mape puta za sve procese, ali su, i to nakon duge diskusije, ispunnjeni samo uvjete za oslobađanje od viza. Druga mapa puta, ona za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, još uvijek nije ispunjena. Mislim da tamošnji političari znaju šta treba da urade i to treba da naprave ne zbog nas, već zbog situacije u kojoj se sami nalaze i u kojoj su njihovi građani. Njima zaista treba država koja bolje funkcioniše, treba im bolja infrastruktura, trebaju im nove investicije, zapošljavanje. Svi to već znaju, a sulude diskusije među političarima nikome ne pomažu. Te diskusije su samo u funkciji ciljeva kakve imaju političari, ali ne i stanovnici BiH.”

XS
SM
MD
LG