Linkovi

Dodik u intervjuu za Glas Amerike: Zloupotreba Bonskih ovlaštenja BiH dovela u ćorsokak


Novoizabrani predsjednik i sadašnji premijer RS Milorad Dodikom u razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom
Novoizabrani predsjednik i sadašnji premijer RS Milorad Dodikom u razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom

„Naprosto, mislim da smo još uvijek zemlja pod protektoratom, da nije moguće raditi ustavne reforme u takvoj atmosferi i da smo zemlja kojoj je Evropska komisija zvanično uputila pismo i rekla da dalje kretanje Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nije moguće sve dotle dok se ne zatvori OHR.“

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade tog entiteta i lider SNSD Milorad Dodik odazvao se molbi Glasa Amerike, Programa na jezicima naroda u BiH, i danas odgovorio na više pitanja našeg dopisnika iz Banjaluke Dragana Stegića. Intervju sa gospodinom Dodikom u tekstualnom obliku objavljujemo uz neznatne redaktorske intervencije, a u video-verziji upravo onako kako je razgovor tekao.

Glas Amerike: Gospodine Dodik, možete li nam kratko reći kakav je Vaš komentar upravo završenih izbora u BiH?

Dodik: Mislim da su održani fer, demokratski, pošteni izbori, da su građani pokazali interes za to... i da su definitivno pokazali svoju političku volju birajući političke partije i lidere kako se to pokazalo. Mi smo zadovoljni našim rezultatima. Izbori u Republici Srpskoj su održani u dobroj atmosferi, bez primijećenih zloupotreba izbornog procesa. Bez obzira na neke opozicione partije, koje pokušavaju da pošalju poruku o nečemu drugom... a to je po onom principu ko gubi ima pravo da se ljuti... sve što u tom pogledu Izborna komisija kaže je zadnja tačka na sve debate o svemu tome.

Dodik u intervjuu za Glas Amerike: Zloupotreba Bonskih ovlaštenja BiH dovela u ćorsokak
Dodik u intervjuu za Glas Amerike: Zloupotreba Bonskih ovlaštenja BiH dovela u ćorsokak

Glas Amerike: Kako vidite moguće formiranje vlasti u BiH i Republici Srpskoj, naravno. Kojoj je opciji SNSD najbliži, odnosno s kime će sarađivati?

Dodik: Mi ćemo u Republici Srpskoj veoma brzo formirati našu strukturu vlasti. Odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora, kada to učini Izborna komisija, koalicija koja već do sada na vlasti, koja je postigla bolji izborni rezultat nego što je imala ranije, će sačiniti jedan dogovor o tome. Mi već imamo preliminarne razgovore koji su u toku... Dakle, SNSD, DNS i Socijalistička partija kao ključni elementi nove vlasti mogu da formiraju vlast bez ikoga drugog. Međutim, mi ćemo pokušati, zbog potrebe ukupnog političkog tenutka, da razgovaramo sa još nekim političkim partijama koje smatraju da bi mogle, ili htjele, da u sve to uđu... ali sa jasno pozicijom da ove tri političke partije čine okosnicu svake svake buduće koalicije.

Glas Amerike: Gornji nivo, nivo Bosne i Hercegovine.....?

Dodik: Gornji nivo je kompleksno pitanje. To ćemo tek da vidimo. Mi imamo dosta... odnosno SDP ima problema sa nama, a i mi sa njim... Mislim da smo se u prošlosti veoma razišli po mnogim pitanjima i veoma je teško očekivati da bi sa njima mogli da činimo bilo kakvu većinu. Ali... tamo i nije formalna koalicija, tako da neće to biti i programska.... to može da bude neki matematički zbir. Mi ne možemo da odlučujemo o tome ko će biti s druge strane.... U Federaciji.... nama prioritet funkcionisanja vlasti nije Bosna i Hercegovina, nego Republika Srpska... Mi smo dobili mandat za to... Dakle, mi ćemo nastaviti sa našim partnerstvom na nivou Bosne i Hercegovine sa HDZ-om. Mislimo da njima pripada mandat predsjedavajućeg Ministarskog vijeća i da ćemo u tom pogledu vjerovatno zajedno nastupati. Vidjećemo s kime ostalo je moguće da to uradimo.

Glas Amerike: Što će te prvo uraditi kao predsjednik Republike Srpske?

Dodik: Pa prvo sam već učinio.... Naravno, pokušavam, prije svega, da organizaciono sredim kabinet predsjednika, da ga modeliram i tom pogledu sam već poduzeo neke korake... U političkom smislu šta učiniti...? Naravno, odmah nakon zvaničnog proglašenja ući ću u proces konsultacija sa političkim partijama oko novog mandatara, mada je očigledno da će to biti mandatar iz SNSD-a.

Glas Amerike: Možete li reći ime?

Dodik: Ne... mislim da nije korektno da o tome razgovaramo sada. Naravno da postoji ime, ali u svakom slučaju o tome nakon konsultacija.

Glas Amerike: Da li će se promijeniti Vaš odnos prema međunarodnoj zajednici?

Dodik: Mi nemamo nikakv problem sa međunarodnom zajednicom, ukoliko se ona drži u okviru mandata.... Uopšte ne razumijem pitanje što se toga tiče. Dakle, međunarodna zajednica, koja i sama promoviše proces zatvaranja OHR-a.... neki kao imaju problem sa mnom zato što i ja to zagovaram... Naprosto, mislim da smo još uvijek zemlja pod protektoratom, da nije moguće raditi ustavne reforme u takvoj atmosferi i da smo zemlja kojoj je Evropska komisija zvanično uputila pismo i rekla da dalje kretanje Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nije moguće sve dotle dok se ne zatvori OHR. Mi sada imamo dilemu. Znači, mi smo spriječeni da idemo dalje, ka Evropi, dok je tu OHR. Ili Evropska unija treba promijeniti svoj stav, ili naprosto treba zatvoriti OHR. I to su bazična pitanja naših međusobnih odnosa. S druge strane, mi se zalažemo za provođenje slova Daytona, a ne duha Daytona, i zalažemo se za to da se ranije otete nadležnosti Republici Srpskoj na neki način redefinišu. Mi ne vidimo ustavni osnov za Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, oni moraju da budu ukinuti... Te će biti okosnica naše politike... na neki novi način postavljeni, jer ovakva struktura Suda i Tužilaštva je neodrživa. Ona je pravno nasilje nad političkim sistemom koje je uradio Visoki predstavnik koji je nametnuo te zakone... A mi opet imamo pravo da namećemo zakone, što je čisto formalno lako dokazivo. Ali, naravno, jedan dio međunarodne zajednice daje političku podršku takvima nasiljima visokih predstavnika. To su svi moji problemi sa međunarodnom zajednicom. Inače, ja nemam nikakvih drugih problema.

Glas Amerike: Ovih dana razgovarali ste sa ambasadorom SAD, gospodinom Parickom Moonom, a u Bosnu i Hercegovinu dolazi i američki državni sekretar Hillary Clinton. Kako Vi gledate na odnos Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini i da li Vi imate neke najave kontakata sa najvišim zvaničnicima Sjedinjenih Država?

Dodik: Ja sam upoznat da gospođa Clinton dolazi ovdje. To je uvijek važan trenutak za svaku zemlju. Mislim da je to 12. ovog mjeseca, kako je rečeno, i da će se održati sastanak sa lokalnim strukturama i ljudima koji imaju političku i institucionalnu moć i poziciju. Vjerujem da sam i ja među njima i, naravno, da to uvijek na neki način imponuje. Mi nemamo problem sa Sjedinjenim Američkim Državama. To je jedna velika zemlja... garant stabilnosti i mira u ogromnom dijelu svijeta... Naši problemi su u pogledu posmatranja onoga što su unutrašnji problemi u Bosni i Hercegovini. Mi nismo zagovornici politike jakih centralnih institucija, mislimo da Bosnu i Hercegovinu treba vratiti na izvorni dejtonski okvir, mislimo da Bosna i Hercegovina kao takva, dejtonski organizovana u dva entiteta i tri naroda, može da se kreće ka Evropskoj uniji i da je nepotrebno dalje modeliranje... Mi ne prihvatamo masovne ustavne promjene, mislimo da je to legitmno, kao i što je legitimno i ono što, recimo, zagovaraju Bošnjaci. U svemu tome ne očekujemo, kako je to u nekoliko navrata i sam predsjednik Obama rekao, da će Amerika upotrebljavati svoju silu i moć kako bi ovdje uticala na određena rješenja. Poruke koje sam dobio od ambasadora Moona u jučerašnjem razgovoru su upravo u tom smislu. Oni žele tu da pomognu oko održavanje dijaloga, ali oni nemaju recepta kako treba da se nešto uradi, i prihvatiće sve ono što se mi, u Bosni i Hercegovini, dogovorimo. Mislim da to može da relaksira odnose, i ukoliko tako ostane, Sjedinjene Američke Države su apsolutno uvijek poželjan partner za sva pitanja. Treba biti svjestan da u mnogim regionalnim i unutarbosnaskim pitanjima nema nekih konačnih rješenja bez uključivanja međunarodne zajednice, a jedan od najznačajnijih dijelova međunarodne zajednice svakako je Amerika.

Dodik u intervjuu za Glas Amerike: Zloupotreba Bonskih ovlaštenja BiH dovela u ćorsokak
Dodik u intervjuu za Glas Amerike: Zloupotreba Bonskih ovlaštenja BiH dovela u ćorsokak

Glas Amerike: I za kraj ovog razgovora... kako vidite Bosdnu i Hercegovinu u naredne četiri godine?

Dodik: Pa... ako ostane OHR vidim je i dalje zakovanu na putu ka Evropskoj uniji, jer je Evropa jasno rekla da nema kretanja ka Evropskoj uniji dok je OHR ovdje... Mislim da OHR treba što prije ode... Time se daje veća šansa Bosni i Hercegovini, a što više ostane, Bosna će se više mrcvariti... Vidim Bosnu bez međunarodnog intervencionizma u obimu koji je do sada bio prisutan, vidim Bosnu koja će se vratiti izvornim principima Daytona... ili će ući u nove procese i probleme političkih odnosa. Imamo situaciju da su Hrvati prvi put zvanično najavili zathjeve za trećom federalnom jedinicom u Bosni i Hercegovini, što će sigurno obilježiti naredne godine i rasprave o tome. Mi, inače, mislimo da su Hrvati dosta devastirani u političkom smislu, da se političke strukture Bošnjaka ponašaju arogantno, da im za tu aroganciju vjetar u leđa daje međunarodna zajednica i, pogotovu, Turska koja se u značajnoj mjeri ovdje odnosi navijački, podržavajući isključivo muslimansku, odnosno bošnjačku stranu. U kompleksu tih odnosa... vidjećemo... mislim da bi bila tragična bilo kakva intervencija OHR-a, Visokog predstavnika, što god da to značilo. Mi nećemo prihvatiti nijednu upotrebu Bonskih ovlaštenja, opet što god to značilo... Mislimo da je zloupotreba Bonskih ovlaštenja dovela Bosnu i Hercegovinu u ćorsokak. Naravno da je stranim analitičarima i raznim plaćenicima u svijetu lako pričati da je to problem na lokalnom nivou, ali mislim da je masovna upotreba i zloupotreba i kršenje međunarodnog prava i nametanje zakona najviše doprinijelo tome da se marginalizuju, u političkom smislu, Hrvati i da se, naravno, Republika Srpska devastira od strane tih međunarodnih siledžija koji su pokušali da na zakonima modeliraju politički sistem. To, naravno, nije više moguće i ukoliko bilo kakva upotreba Bonskih ovlaštenja dođe na scenu, mislim da će Bosna ući u dramatičan tok.

Glas Amerike: Gospodine Dodik, hvala Vam na ovom razgovoru.

Dodik: Hvala i vama.

XS
SM
MD
LG