Linkovi

Bosanski strip o bioraznolikosti


Biodiverity comics
Biodiverity comics

BH biolozi kreirali strip kako bi genetiku i biodiverzitet približili građanima, naročito djeci.

U okviru COST akcija G-BiKE, koju je finansirala Evropska Unija, nastao je strip o biološkoj raznolikosti, u kojem su glavne junakinje dvije djevojčice i niz životinja. U kreiranju stripa je učestvovalo i dvoje Bosanaca, Belma Kalamujić Stroil i Adi Habul.

Likovi u ovom stripu predstavljaju pojedine grupe u akademskoj zajednici. Tu su Crna roda kao predstavnik naučnika – Dr.Ciconia Nigra, te drvo Bukve kao predstavnik praktičara – Mr. Fagus. Pored njih, sastavni dio svih epizoda su i sestre blizanke, Arlet i Cora, koje predstavljaju mlade snage, željne znanja i učenja.

Proces izrade stripa
Proces izrade stripa

Strip predstavlja rezultat zajedničkog rada istaživača i naučnika, koji su se okupili unutar jedne od radnih grupa COST Akcije pod nazivom: Znanje o genomskoj bioraznolikosti za otporne ekosustave (eng.Genomic Biodiversity Knowledge for Resilient Ecosystems – G-BiKE.

Cilj G-BiKE je pomoći naučnicima i praktičarima unutar EU da integrišu postojeća znanja o genetici u politike planiranja očuvanja, te da promovišu prekogranično upravljanje.

Ova radna grupa je bila zadužena za komunikaciju i širenje znanja izvan tipičnih zajednica naučnika i praktičara. Voditelj radne grupe, koja je brojala 17 učesnika, je dr. Belma Kalamujić Stroil, iz Instituta za genetičko inženjerstvo Univerziteta u Sarajevu.

Ilustracije je radio Adi Habul viši stručni saradnik za biodiverzitet u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, a u timu su učestvovali još i Cristiano Vernei iz Italije i Peter Galbusera iz Belgije, koji je pisao sinopsis za pojedine epizode stripa.

Adi Habul, autor stripa
Adi Habul, autor stripa

Iako sam u COST Akciju pozvan kao predstavnik vladinog sektora iz BiH, našao sam se u ulozi ilustratora stripa, budući da je Belma znala da sam dobar sa 'olovkom i papirom'. Na sastanku u Pragu, u martu prošle godine, načelno smo se dogovorili o načinu rada na izradi stripova“, kazao je Habul.

Osnovna ideja je bila da se radna grupa usmjeri na širenje znanja javnosti o genetičkoj raznolikosti i vezama ekosistema. Kako bi se to postiglo, COST Akcijom je predviđena organizacija velikih javnih događanja. Međutim, zbog pandemije ti su se planovi promijenili i zamijenjeni su razvojem online obrazovnih materijala. Saradnici u projektu su tako odlučili da se krene u izradu stripova.

Putem ZOOM sastanka bismo diskutovali i sugerisali jedni drugima što bi trebalo da se doda, a šta da se izbaci. Sve navedeno smo radili kako bi strip bio što jasniji, u smislu prenošenja poruke krajnim korisnicima, od djece u školama, do predstavnika donosioca odluka“, objasnio je Habul.

Nakon što bi se dogovorili oko svih detalja, ja bih draft verziju ponovo crtao, kolorisao, te finalizirane frejmove , slike uklapao u tablu kao stranice stripa. Na kraju bi se dodavao tekst i finalna verzija bi se poslala svim članovima tima, da daju svoje mišljenje i eventualne sugestije. Nakon izvršenih korekcija, Belma bi na kraju procesa prenosila finalnu verziju stripa na web stranicu COST Akcije“, dodao je Adi Habul.

Strip je u elektronskom formatu jer su u kreativnom timu smatrali kako je nepotrebno da ga štampaju te tako dodatno troše sredstva i stvaraju bespotrebno otpad. Odlučili su se za vertikalne kaiš stripove, koji se lako mogu pregledati putem mobilnih telefona.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG