Linkovi

Borrell, Francuska i Njemačka traže nove izbore na sjeveru Kosova


Susret Borrella, Scholza, Vučića i jose Osmani u Kišinjevu. (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)
Susret Borrella, Scholza, Vučića i jose Osmani u Kišinjevu. (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell zatražio je održavanje novih lokalnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, obezbjeđivanje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, kao i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Neuspjeh u ispunjavanju zahtjeva imaće ozbiljne posljedice po odnose Kosova i Srbije sa Evropskom unijom", objavio je on.

Te zahteve Borrell je objavio na društvenoj mreži Twitter nakon što je u moldavskoj prijestolnici, gde je održan Samit Evropske političke zajednice, razgovarao sa državnicima Kosova i Srbije Vjosom Osmani i Aleksandrom Vučićem, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i nemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Odnosi Srbije i Kosova ponovo su narušeni pošto su gradonačelnici nesrpske nacionalnosti opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, uz asistenciju policije, ušli u kancelarije u opštinskim zgradama Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - što je izazvalo nezadovoljstvo i višednevne proteste lokalnih Srba.

Kulminacija su bili sukobi između snaga KFOR-a i demonstranata pred zgradom opštine Zvečan u kojima je povrijeđeno više od osamdeset ljudi - među kojima i trideset vojnika KFOR-a.

Prijedlog Francuske i Nemačke

Prije Borrella, gotovo identičnu inicijativu prezentovao je francuski predsjednik Emmanuel Macron - u ime Francuske i Njemačke.

"Stranama smo uputili jednostavan zahtjev: od Kosova tražimo da što je moguće prije organizuje nove izbore u četiri opštine sa srpskom većinom, učešće srpskih stranaka na izborima, kao i da kosovska strana brzo riješi pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Macron na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prijestolnici Kišinjevu.

Francuski predsjednik rekao je da se u društvu njemačkog kancelara Scholza, odvojeno sastao sa predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, a zatim i sa njima.

Strane je pozvao na sprovođenje sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida, ali je i konstatovao da su se napetosti na sjeveru Kosova dogodile poslije lokalnih izbora na kojima je bio mali odziv birača od tri odsto.

Reagujući na tu inicijativu, kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da ponavljanje izbora, prema kosovskim zakonima, moguće ako 20 odsto birača pokrene pravnu proceduru.

"To je veoma demokratski proces. Dozvoljavamo građanima da odluče da li žele nove izbore i vjerujem da bez problema možemo napredovati u tom procesu, ali nam je potrebno učešće druge strane", rekla je Osmani po završetku Samita Evropske političke zajednice.

O francusko-njemačkom prijedlogu još se nije oglašavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslije susreta sa Macronom i Scholzom Vučić je na društvenoj mreži Instagram objavio da je sa dvojicom državnika obavio, kako ga je označio, težak razgovor, o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu, aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji, kao i evropskoj budućnosti Srbije.

XS
SM
MD
LG