Linkovi

Borrell američkim zakonodavcima: Nastavite vojno podržavati Ukrajinu


Borrell tokom susreta za Zelenskim u Kijevu.
Borrell tokom susreta za Zelenskim u Kijevu.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u nedjelju američke zakonodavce da preispitaju svoju odluku kojom se ukida finansijska podrška Ukrajini na osnovu zakona o privremenom budžetu koji je Kongres usvojio u subotu kako bi zaustavio gašenje savezne vlade.

Zakonom kojim se savezna vlada održava do 17. novembra odbačena je dodatna pomoć Ukrajini, što je prioritet Bijele kuće kojem se protivi sve veći broj republikanaca.

Govoreći u Kijevu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Borrell je rekao da su evropski zvaničnici iznenađeni odlukom u Washingtonu u posljednjem trenutku i obećao je da će evropski blok od 27 zemalja nastaviti pomagati Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

„Ukrajinci se bore svom svojom hrabrošću i kapacitetima, a ako želimo da budu uspješni, onda im morate obezbijediti bolje oružje, i to brže”, naglasio je.

Borrell je izrazio nadu da potez američkog Kongresa da isključi pomoć Ukrajini iz svog privremenog vladinog finansiranja nije konačna odluka i da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD-a.

Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, izrazio je uvjerenje da će Washington nastaviti vojno pomagati Ukrajinu.

„Svi ključni partneri Ukrajine odlučni su da podrže našu zemlju do njene pobjede u ovom ratu”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U govoru u nedjelju, Zelenski je rekao da ništa neće oslabiti borbu njegove zemlje protiv Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden je u nedjelju zatražio od republikanaca u Kongresu da podrže nacrt zakona o pružanju veće pomoći Ukrajini.

„Ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Neke informacije dolaze od AP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG