Linkovi

Johnsonovo vrijeđanje žena


Boris Johnson
Boris Johnson

Johnson odbija pozive britanske politike i javnosti da se ispriča.

Ne stišavaju se kritike bivšeg britanskog šefa diplomacije Borisa Johnsona nakon što je u Daily Telegraphu, za koji ponovno piše, izvrijeđao žene koje nose burku rekavši da izgledaju kao "poštanski sandučić" ili "pljačkaši banaka". I ranije poznat po gafovima i vrijeđanju žena, Johnson za sada odbija pozive britanske politike i javnosti da se ispriča.

Poznat po neprimjerenim izjavama i brojnim gafovima, Johnson je mnogo puta prešao liniju dobrog ukusa, a svojom posljednjom kolumnom zgrozio je britansku javnost. Napisao je da burke ne treba zabraniti, ali da žene u njima izgledaju smiješne. Zbog vrijeđanja muslimanki ispriku od bivšeg diplomate zatražili su premijerka Theresa May, predsjedavajući konzervativaca Brandom Lewis, ali i predstavnici drugih stranaka.

Sayeeda Warsi, ministrica u kabinetu Davida Camerona, prva muslimanka koja je sjedala u britanskoj vladi i koja već duže vrijeme kritizira islamofobiju kod torijevaca, upozorila je da muslimanke žene "ne bi smjele biti predmetom političke igre kako bi porasla popularnost nekim konzervativnim političarima".

Ona je zatražila i disciplinsku mjeru protiv Johnsona ukoliko se ne ispriča.

Konzervativci su već duže vremena predmet oštrih kritika muslimanske zajednice u Britaniji.

Laburistička ministrica u sjeni Naz Shah smatra da je razlog za zabrinutost tim veća što je Johnson u posljednje vrijeme u intenzivnoj komunikaciji sa Stevom Bannonom.

Ovaj ekstremni desničar i bivši dužnosnik Trumpove administracije u više intervjua je hvalio Johnsona i s njim se sastao.

Johnson je bio najžešći zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Stranačka desnica ga smatra glavnom antievropskom perjanicom torijevaca i rado bi ga vidjeli na čelu stranke umjesto May. Jaz između dvoje političara kulminirao je prošlog mjeseca kada je Boris Johnson dao ostavku rekavši da će plan Therese May o Brexitu pretvoriti Britaniju u "evropsku koloniju".

Johnson je izvrijeđao mnoge žene u politici. Tako je za Hillary Clinton rekao da ima "izblajhanu plavu kosu, usne poput nadurenog malog djeteta i ledeni plavi pogled poput medicinske sestre u ludnici". Ništa bolje nije prošla ni škotska premijerka Nicole Sturgeon koju je usporedio "s lisicom u kokošinjcu, kraditeljicom dragulja i proždrljivom bubom".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG