Linkovi

Boris Johnson se izvinio zbog korona-zabava u Downing Streetu


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson se izvinio u parlamentu poslije objavljivanja izvještaja o žurkama u zvaničnoj rezidenciji premijera, za vrijeme strogog lockdowna u Britaniji.

Izvještaj državne službenice Sju Grej pokazao je da je održavanje žurki za vrijeme pandemijskih restrikcija bilo "ozbiljno kršenje" pravila koje je postavila vlada. Grej je istraživala navode o zabavama tokom 2020. i 2021. dok je veći dio Britanije bio zatvoren.

"Okupljanja predstavljaju ozbiljno kršenje ne samo visokih standarda onih koji rade u vladi, već i standarda kojih je trebalo da se pridržava cijela populacija u tom trenutku", piše u izvještaju.

Navodi se i da su konzumirane velike količine alkohola, što "nije u skladu sa ponašanjem na radnom mjestu, u bilo koje vrijeme".

Grej je istakla da su "neka okupljanja otišla u pravcu u kom nije trebalo", a da druga nije ni trebalo da se dese.

Posebno je istraživala navode o četiri žurke, a preostalih 12 istražuje britanska policija i utvrđuje da li su prekršena pravila.

Boris Džonson se izvinio i kazao da "neke stvari jednostavno nisu urađene kako treba". Dodao je da razumije bijes građana i da u potpunosti prihvata nalaze iz izvještaja Sju Grej, kao i pouke koje iz njih treba izvući za ubuduće.

Džonson je prethodno rekao da pravila nisu prekršena. Odbacio je i pozive opozicije, ali i svoje Konzervativne partije, da podnese ostavku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG