Linkovi

Borrell: Nedovoljan napredak BiH za dobijanje kandidatskog statusa


Arhiv - Josep Borrell
Arhiv - Josep Borrell

Visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost EU Josep Borrell je upozorio na nedovoljan napredak BiH u procesu ispunjavanja kriterijuma koji su neophodni za dobijanje kandidatskog statusa.

"Većina pitanja su ostala nerješena, a napredak u reformama je limitiran", poručio je Borrell i dodao da kada postoji politička volja lidera u BiH, može postojati i napredak te da su izbori u Mostaru tome dokaz.

Ove navode je Borrell iznio nakon održanog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje sa BiH, četvrtom po redu.

Šef evropske diplomatije je pozvao lidere BiH da "iskoriste ovu 'neizbornu' godinu" i angažuju se u reformskom procesu koji je neophodan za proces EU integracija.

Predsjedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija je ocijenio da možda zemlja nije "najbolji učenik u EU integracijama", ali je dovoljno uradila da bi dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Tegeltija je naglasio da bi kandidatski status za BiH predstavljao pozitivnu poruku za region.

"Taj status bi bio poruka da je EU zajedno sa nama i sa Zapadnim Balkanom, a mnogi se danas trude da dokažu da je EU zaboravila ne samo BiH, nego i sve zemlje regiona. Nažalost, sve je više tih poruka sa kojima se susrećemo", poručio je Tegeltija.

BiH je 2016. podnijela aplikaciju za dobijanje statusa za punopravno članstvo u EU.

U mišljenju koje je Evropska komisija izdala tri godina kasnije nije bilo preporuke da zemlja zaslužuje ovaj status. Identifikovano je 14 ključnih kriterijuma koje država treba da ispuni prije nego što se odobri ovaj status i za BiH.

Negatorima genocida nema mjesta u Evropi

Borrell je upozorio i da EU neće tolerisati poricanje genocida i pokušaje revizije historije.

Govoreći o godišnjici genocida u Srebrenici obilježenoj 11. jula, šef evropske diplomatije je kazao da i 26 godina kasnije, ovaj datum podsjeća sve na neophodnosti pomirenja ne samo u BiH, već i cijelom Zapadnom Balkanu.

"Genocid u Srebrenici je međunarodno priznat. To je jedan od najmračnijih događaja moderne evropske historije. To je u kolektivnoj savjesti onih koji su u njemu učestvovali i onih koji ga nisu spriječili", poručio je Borrell i istakao: "Da budem jasan: pokušaji revizije historije, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca, nemaju mjesta u Evropi".

"Oni se moraju zaustaviti i uvjeravam vas da se neće tolerisati", dodao je.

XS
SM
MD
LG