Linkovi

Sarajevo: Više stotina bivših boraca protestuje pred Parlamentom FBiH


Borački protesti pred Parlamentom FBiH, Sarajevo, 10. juli 2018.
Borački protesti pred Parlamentom FBiH, Sarajevo, 10. juli 2018.

Više stotina boraca iz veteranskih udruženja širom Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta Federacije gdje je zaustavljen saobraćaj, kako bi podsjetili vlasti da ispune ono što su im obećali.

Okupljanje je počelo prije početka vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH tokom koje će biti razmatran Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku, te Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Zvanične izjave za medije bit će dostupne tek nakon završetka sjednice, no borci, učesnici protesta, kažu da svi znaju zbog čega oni protestuju, te da traže da se njihova tri zahtjeva ispune.

“Danas Parlament mora konačno uzeti na sebe i donijeti Zakon o braniteljima onakav kakav mi tražimo. Znači izradu javnu, objavu registra branitelja, sa točnim podacima ko je bio u ratu i ko nije bio u ratu. Sa decidno određenim pravima branilačkog borilačkog dodatka, kojeg mi tražimo. I prestanak finansiranja svih udruga na nivou Fedracije. Da se 1.600 udruga svede na normalnu količinu od pet do deset udruga maksimalno i da se one finasiraju a ne sve”, rekao je Darinko Boto iz Ljubuškog.

Njegov kolega, Eniz Paščanović iz Živinica smatra da su dešavanja oko boračkih pitanja sramotna.

“Ja bih samo želio pitati ove naše političare do kad misle zamajavati borce i praviti od njih socijalne slučajeve. Ovo slobodno možemo nazvati cirkus i neko se stvarno igra sa nečijim životima ili nečijim živcima”, kaže Paščanović.

Proteste koji se održavaju ispred Parlamenta, gdje je zaustavljen saobraćaj, osiguravaju policijske snage

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG