Linkovi

Borbeni avion SAD srušio se u Dolini smrti, povrijeđeno 7 posjetilaca


Arhiva - Mornarički borbeni avion F/A-18 Super Hornet
Arhiva - Mornarički borbeni avion F/A-18 Super Hornet

Borbeni avion Mornarice SAD srušio se u Nacionalnom parku Dolina smti, kojom prilikom je povrijeđeno sedmoro ljudi koji su boravili na vidikovcu sa kog ljubitelji aviona posmatraju vojne pilote kako prolijeću kroz usjek koga zovu "Kanjon Ratova zvijezda", sapštili su zvaničnici.

Nakon pada crni dim uzdizao se u vazduh, rekao je Aron Kasel koji radi u porodičnom odmaralištu Panamint spring udaljenom oko 16 kolometara, koji je prvi prijavio pad dispečaru u parku.

"Samo sam vidio kako se podiže oblak u obliku crne pečurke", rekao je Kasel za AP. "Obično ne vidite obak u obliku pečurke u pustinji".

Potraga je započeta za pilotom jednosjeda F/A-18 Super Hornet koji je bio na rutinskoj trening misiji, rekla je starija poručnica Lidija Bok, portparolka vazdušne baze mornarice u kalifornijskoj Centralnoj dolini.

"Status pilota je nepoznat u ovom trenutku", rekla je Bokova oko četiri sata nakon udesa.

Vojni helikopter je poslat u potragu za pilotom.

Ambulantna kola su poslata na mjesto pada aviona u blizini vidikovca Fader Krouli, ali nije jasno da li je iko prevezen na dalji medicinski tretman, rekao je portparol parka Patrik Tejlor. On je rekao da je prema inicijalnim izvještajima sedam posjetilaca parka zadobilo lakše povrede.

Vidikovac na oko 257 kilometara sjeverno od Los Anđelesa popularno je mjesto za fotografe i zaljubljenike u avijaciju koji posmatraju avione kako lete kroz uski kanjon.

Američki i strani vojni test piloti klisuru zvanično zovu Kanjon duge, u blizini zapadnog ulaza u park. Vojni letovi tu se odvijaju od Drugog svjetskog rata.

Kanjon je dobio ime zbog mineralima bogatog tla i crvenih, sivih i ružičastih zidova koji podsjećaju na rodnu planetu Luka Skajvokera, junaka SF filmskog serijala Ratovi zvijezda.

Trenažni letovi su gotovo svakodnevni događaj, tokom kog avioni tutnje ispod vrhova stijena kroz kanjon i prolaze toliko blizu posmatrača, da su oni u stanju da vide izraze lica pilota u avionima.

Kasel kaže da je čuo tutnjavu aviona kroz tu oblast i zatim oblak dima.

"Ličilo je na bombu", rekao je Kasel. "Meni je to govorilo o vrlo snažnom udaru".

Avion koji je pratio letjelicu koja je pala podigao se i počeo da kruži, rekao je Kasel. Kaže da nije vidio padobran.

Avion je bio dio udarnog eskadrona VFA-151 stacioniranom u Lemuru. Eskadron je dio vazdušne grupe pridodate nosaču aviona USS Džon Si Steins.

Super Hornet je borbeni avion dvomotorac dizajniran da može da leti sa nosača aviona ili iz kopnenih baza i da izvodi misije vazdušne dominacije ili napada ciljeve na zemlji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG