Linkovi

Borba protiv širenja nuklearnog oružja - glavna tema govora predsjednika Obama u Općoj skupštini UN-a


Predsjednik će vjerojatno dio govora posvetiti i srednje-istočnom mirovnom procesu, kao što je to bio slučaj i prošle godine. Uz američko posredovanje dvije strane su nedavno započele novi krug pregovora s ciljem da u roku od godinu dana postignu sporazum o glavnim pitanjima.

Širenje nuklearnog oružja, kako se očekuje, bit će jedna od glavnih tema govora američkog predsjednika Baraka Obame na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u četvrtak.

Kad se predsjednik Obama bude obratio zasjedanju govorit će o brojnim poznatim pitanjima, kaže glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. Pri samom vrhu bit će širenje nuklearne tehnologije. "Brojna pitanja o kojima smo govorili prošle godine u Ujedinjenim narodima i dalje su prisutna kao što je zabrinutost zbog Irana i Sjeverne Koreje" - rekao je Gibbs.

U govoru prošle godine predsjednik Obama izdvojio je Iran i Sjevernu Koreju zbog njihovih nuklearnih aktivnosti: "Ako vlade Irana i Sjeverne Koreje odluče ignorirati međunarodne standarde, ukoliko im težnja za nuklearnim oružjem bude važnija od regionalne stabilnosti, sigurnosti i boljitka njihovih građana, ukoliko zanemare opasnosti eskaliranja utrke u nuklearnom naoružavanju u Istočnoj Aziji i Srednjem istoku - onda ih se mora smatrati odgovornima."

U godini koja je uslijedila nije bilo naznaka da je Sjeverna Koreja spremna vratiti se šestostranim pregovorima o nuklearnom programu iz kojih je Pyongyang istupio u travnju 2009. Ujedinjeni narodi uveli su četvrti krug sankcija Iranu u lipnju zbog odbijanja odustajanja od programa obogaćivanja urana. Sjedinjene Države optužuju Iran za konstantno kršenje sankcija Ujedinjenih naroda.

U protekloj godini došlo je, međutim, do velikog napretka u dogovaranju daljnjeg nuklearnog razoružavanja Sjedinjenih Država i Rusije. Predsjednik Obama i ruski mu kolega Dmitrij Medvjedev u travnju su potpisali novi sporazum START koji još uvijek trebaju ratificirati američki Senat i ruska Duma. Glasnogovornik Robert Gibbs rekao je da će sporazum START biti jedna od značajnije zastupljenih tema u predsjednikovom govoru: "Ostvarili smo napredak i vjerujemo da će Senat usvojiti novi sporazum START do kraja godine što bi obilježilo važno postignuće na putu obje zemlje ka smanjenju nuklearnih arsenala."

Predsjednik će vjerojatno dio govora posvetiti i srednje-istočnom mirovnom procesu, kao što je to bio slučaj i prošle godine. Uz američko posredovanje dvije strane su nedavno započele novi krug pregovora s ciljem da u roku od godinu dana postignu sporazum o glavnim pitanjima.

Očekuje se i da će se američki čelnik osvrnuti na uspjehe u Iraku. Na marginama zasjedanja Opće skupštine predsjednik Obama održat će niz bilateralnih susreta sa svjetskim čelnicima među kojima su kineski premijer Wen Jiabao i japanski premijer Naoto Kan.

XS
SM
MD
LG