Linkovi

Autori South Park-a pobrali nagrade Tony


Scena iz musicala-a Book of Mormon, koji je odnio najviše nagrade ove godine
Scena iz musicala-a Book of Mormon, koji je odnio najviše nagrade ove godine

Musical Knjiga Mormona postigao sjajan uspjeh na Broadway-u

U New Yorku su dodijeljene nagrade Tony, najprestižnije godišnje nagrade za kazališna ostvarenja na Broadwayu. Najviše je nagrada dobio mjuzikl Knjiga mormona.

Newyorški Broadway poznat je po sjaju i blještavilu. Ove je godine na dodjeli nagrada Tony to zaista bilo očito. Dominirao je mjuzikl Knjiga mormona – bio je nominiran u 14 kategorija, a pobijedio je u devet. Među ostalim, proglašen je najboljim mjuziklom godine a njegov je režiser dobio Tonyja za najbolju režiju. To je priča o američkim misionarima, Mormonima, u Africi. Tekstopiscima Treyu Parkeru i Mattu Stoneu – inače autorima po mnogima kontroverzne, ako ne i skandalozne animirane tv-serije South Park , a koji su i sami mormonske vjere po rodjenju, – bio je ovo kazališni prvenac.

Nikki James je osvojila Tonyja za najbolju žensku ulogu mjuziklu, također za Knjigu mormona. "Nisam očekivala da ću stajati ovdje večeras. Nisam pripremila nikakav govor. Želim se samo zahvaliti autorima što su napisali izvrstan mjuzikl koji već sada mijenja našu kazališnu scenu" - rekla je primajući nagradu Nikki James.

Pet odličja dobila je drama The Normal Heart, prvi put izvedena 1985. Radnja se događa u newyorškoj homoseksualnoj zajednici, u prvim danima zaraze AIDS-om. Autor drame i aktivist za prava žrtava AIDS-a Larry Kramer se po primitku nagrade publici obratio ovim riječima: 'Ovu dramu ne bih mogao napisati da nije bilo toliko nepotrebnih smrti od te bolesti'. Dodao je da od ovog komada treba 'učiti i nastaviti s borbom'.

Drama Warhorse također je dobila pet Tonyja, među ostalim i za najbolju dramu godine. Riječ je o potresnoj priči o ljubavi, gubitku i iskupljenju, a radnja se zbiva početkom prošlog stoljeća.

Za najbolje obnovljeni, već izvedeni mjuzikl Tonyja je dobio Anything Goes, autora Cole Portera, iz 1934. godine.

Nagrade Tony, nazvane po glumici i režiserki Antoinette Perry, dodjeljuju se od 1947. Svečana dodjela nagrada veliki je televizijski događaj kojem su obično prisutne mnoge kazališne i filmske zvijezde.

XS
SM
MD
LG