Linkovi

Bono Vox ponovo u Sarajevu


Bono u Sarajevu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Bono u Sarajevu

Muzička zvijezda i frontmen irskog benda U2 Bono Vox stigao je u glavni grad Bosne i Hecegovine i prošetao specijalnim Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala. 

Dočekali su ga brojni fanovi, a Bono je izrazio zadovoljstvo što je, ponovo, nakon dužeg perioda, u Sarajevu.

“Prošlo je dugo vremena od kako sam posljednji put bio u Sarajevu I drago mi je da sam ponovo ovdje. Iako sam želio doći prošle godine, to nije bilo moguće”, kazao je Vox.

Na pitanje kakve uspomene ima na svoj prvi veliki koncert nakon rata u Sarajevu 23. septembra 1997. godine, Bono je rekao da mu taj koncert znači više nego što može reći u dvije rečenice.

“Koncert u Sarajevu je važan dio života našeg benda i mali dio života vašega grada i države. Želim da ljudi dođu u Sarajevu i iskuse ga inovativnog i bučnog, kakav on ustvari I jeste. Ona ima buntovnost, a ne samo ozbiljnu stranu”, poručio je frontmen U2 na Crvenom tepihu.

Na Trgu ispred Narodnog pozorišta s Voxom je bio i njemački redatelj Wim Wenders koji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 27. SFF-a.

Oni će pogledati restauriranu verziju filma "Hotel od million dolara" Wima Wendersa koji će premijerno biti prikazan danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Restaurirana verzija filma ‘Hotel od milion dolara’ izgleda bolje nego prvi put. Izuzetno je lijepo da je čovjek koji je počeo sve ovo ovdje s nama. Film zvuči bolje nego ikada prije. To je kao nova beba", izjavio je Wenders.

Film "Hotel od million dolara" je triler drama s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama. Win Wenders je 2000. godine osvojio "Srebrnog medvjeda" na Berlinskom festivalu.

Bono Vox je građanima BiH ostao u posebnom sjećanju kada se 17. jula 1993. godine s koncerta u Bolonji uključio slikom u Sarajevo, gdje je redatelj dokumentarnog filma “Miss Sarajevo” Bill Carter, razgovarao s građanima Sarajeva koji su govorili o ratnim tegobama kroz koje su prošli.

Jedan od najspektakularnijih događaja u poslijeratnoj historiji Sarajeva je koncert irskog benda U2 predvođen Bonom Voxom na stadionu Koševu, 23. septembra 1997.

Vox je vlasnik počasnog pasoša Bosne i Hercegovine, a zbog podrške Sarajlijama tokom ratnih godina , Skupština Kantona Sarajevo ga je 2017. proglasila počasnim građaninom Sarajeva.

XS
SM
MD
LG