Linkovi

Bonitet SAD mogao bi biti još spušten, ako dođe do pogoršanja američke fiskalne situacije, upozorava Standard and Poor's


Američki ministar financija Timothy Geithner
Američki ministar financija Timothy Geithner

Američki ministar financija Timothy Geithner objavio da ostaje na svom položaju kako bi se ponio s ekonomskim nesigurnostima s kojima je Amerika sučeljena

Američki ministar financija Timothy Geithner rekao je predsjedniku Obami da će ostati na svom položaju kako bi se ponio s ekonomskim nesigurnostima s kojima je Amerika sučeljena. Ranije ove godine, Geithner je Bijeloj kući rekao da razmišlja o ostavci nakon što bude završena rasprava o povišenju praga zaduživanja. Za te nedavne rasprave, neki su ga republikanski kritičari pozivali da odstupi s dužnosti.

Inače, bonitet Sjedinjenih Država mogao bi biti još više spušten u slijedećih 6 mjeseci do dvije godine – upozorava direktor agencije za kreditni rejting Standard and Poor's. U televizijskom intervjuu John Chambers je rekao da je vjerojatnost daljnjeg spuštanja američkog boniteta – 30 posto, a dogodit će se ako se fiskalna pozicija Sjedinjenih Država još više pogorša ili ako se politički 'mrtvi hod' još gore 'ukopa'.

Chambers je rekao da se američki bonitet – koji je ta agencija u petak snizila sa AAA na AA+ – vjerojatno neće poboljšati sve dok ne dođe do stabilizacije nacionalnog duga, a Washington postane sposobniji da postigne konsenzus.

Američko ministarstvo financija kritiziralo je u subotu odluku agencije Standard and Poor's, rekavši da je pogrešno proračunat američki deficit tijekom slijedećeg desetljeća. S&P je priznao grešku u proračunu, ali je zadržao odluku o sniženju boniteta. To je prvi put od 1917. godine da su Sjedinjene Države izgubile svoj prvoklasni kreditni rejting.

XS
SM
MD
LG