Linkovi

Bonitet SAD mogao bi biti još spušten, ako dođe do pogoršanja američke fiskalne situacije, upozorava Standard and Poor's

  • Vijesti Amerike

Američki ministar financija Timothy Geithner

Američki ministar financija Timothy Geithner objavio da ostaje na svom položaju kako bi se ponio s ekonomskim nesigurnostima s kojima je Amerika sučeljena

Američki ministar financija Timothy Geithner rekao je predsjedniku Obami da će ostati na svom položaju kako bi se ponio s ekonomskim nesigurnostima s kojima je Amerika sučeljena. Ranije ove godine, Geithner je Bijeloj kući rekao da razmišlja o ostavci nakon što bude završena rasprava o povišenju praga zaduživanja. Za te nedavne rasprave, neki su ga republikanski kritičari pozivali da odstupi s dužnosti.

Inače, bonitet Sjedinjenih Država mogao bi biti još više spušten u slijedećih 6 mjeseci do dvije godine – upozorava direktor agencije za kreditni rejting Standard and Poor's. U televizijskom intervjuu John Chambers je rekao da je vjerojatnost daljnjeg spuštanja američkog boniteta – 30 posto, a dogodit će se ako se fiskalna pozicija Sjedinjenih Država još više pogorša ili ako se politički 'mrtvi hod' još gore 'ukopa'.

Chambers je rekao da se američki bonitet – koji je ta agencija u petak snizila sa AAA na AA+ – vjerojatno neće poboljšati sve dok ne dođe do stabilizacije nacionalnog duga, a Washington postane sposobniji da postigne konsenzus.

Američko ministarstvo financija kritiziralo je u subotu odluku agencije Standard and Poor's, rekavši da je pogrešno proračunat američki deficit tijekom slijedećeg desetljeća. S&P je priznao grešku u proračunu, ali je zadržao odluku o sniženju boniteta. To je prvi put od 1917. godine da su Sjedinjene Države izgubile svoj prvoklasni kreditni rejting.

XS
SM
MD
LG