Linkovi

Mjere sigurnosti osjetno pojačane u cijeloj Americi


Bezbjedonosne provjere
Bezbjedonosne provjere
Američki gradovi pažljivo procjenjuju sigurnost nakon prekjučerašnjeg napada na Bostonskom Maratonu. Ipak, ovdje u Washingtonu DC, nije otkazana tradicionalna parada za Dan Emancipacije. Takva odluka je, kažu gradjani okupljeni na paradi, simbol otpora teroru.

Washingtonska tradicionalna parada za Dan Emancipacije, kojim se obilježava oslobadjanje više od tri hiljade robova 1862. godine, odvijala se kako je i planirano, jedino je, kažu gradski zvaničnici, pojačano prisustvo policije.

Pojačane mjere sigurnosti, medjutim, nisu bile tako očite, ali je Elizabeth Rau, gledateljka parade ,kako kaže, sigurna da ih je bilo.

Prije bi se mogla desiti saobraćajna nesreća, nego da se ovdje bilo šta desi..., govori ona.

Peter Boyce naglašava da je napad u Bostonu samo pojačao njegovu odluku da prisustvuje ovoj paradi, i dodaje:

Ovo je slobodna zemlja, i nas neće pokolebati nikakav kukavički napad na ovu zemlju, u Bostonu ili bilo gdje drugo, i zato je toliko važno biti ovdje danas.

Boyce ima i dodatni, veoma ličan razlog. On prisustvuje paradi sa suprugom i dva mladja sina, ali ima i starijeg sina koji živi u Bostonu.

Imamo sina koji je juče, zbog sigurnosti, praktično bio zaključan u Harvardu. Rekao sam mu da ćemo mi upravo zato, u punom sastavu biti ovdje na paradi za Dan Emancipacije.

Deltha Jeffries dovela je unuku na paradu. Priznaje da se brinula oko sigurnosti.

Pomislila sam da će ovdje biti puno svijeta i da je to moguća prilika da se teroristi infiltriraju. Ali, znate, ako ćete od toga strahovati sve vrijeme, nikad se više u životu nećete opustiti.

Predsjednik Obama je naglasio da FBI bostonski napad istražuje kao akt terorizma.

U narednim danima, učinićemo sve da istražimo i dodjemo do istine o tome šta se desilo, i ostajemo na visokom stepenu budnosti. Naredio sam da budu poduzete odgovarajuće mjere sigurnosti za zaštitu gradjana., kazao je predsjednik Obama

Te mjere odnose se i na Bijelu Kuću. Dio avenije Pennsylvania ispred nje, obično prepun turista, trenutno je zatvoren za prolaznike.

U New York City-u, patrole u blizini hotela pojačane su nakon eksplozija u Bostonu, kaže policijski komesar Raymond Kelly i dodaje:

Patrolirali smo i oko vjerskih objekata, i nastavićemo to, kao i značajne lokacije u gradu, potencijalne mete napada: Rockefeller Center, Empire State Building, i druge takve lokacije.

Pojačane mjere sigurnosti mogle su se vidjeti i u njujorškoj podzemnoj željeznici, na aerodromima i na Times Square-u, koji je bio meta neuspjelog napada prije tri godine.

Širom zemlje, od centra Chicago-a do bejzbol stadiona losangeleskih Dodgers-a, vidljiva je bila pojačana sigurnost.

I još jedan nezaobilazan prizor: američka zastava na pola koplja, u počast bostonskim žrtvama.
XS
SM
MD
LG