Linkovi

Tužna sjećanja na godišnjice terorističkih napada u Americi


Nakon napada u Bostonu, 19 aprila je obilježena godišnjica opsade u mjestu Waco u Texasu 1993, te terorističkog napada na federalnu zgradu u Oklahoma city-ju 1995.

Dok se detalji terorističkog napada u Bostonu i dalje istražuju, Amerikanci u isto vrijeme obilježavaju neke druge godišnjice također tragičnih događaja. 19 aprila je obilježena godišnjica opsade u mjesto Waco u Texasu 1993, te terorističkog napada na federalnu zgradu u Oklahoma city-ju 1995.

To su tragične slike urezane u kolektivno sjećanje Amerikanaca. U opsadi jednog vjerskog kompleksa u Texasu 1993 i požaru koji je usljed toga izbio, više od 70 pripadnika te radikalne vjerske sekte je poginulo u sukobu sa federalnom policijom. Dvije godine kasnije, kamion bomba je uništio federalnu zgradu u Oklahoma city-ju, pri čemu je 168 osoba poginulo, a na stotine ranjeno. Bivši vojnik Timothy McVeigh je bio osuđen za napad i smaknut 2001. Oba napada su se dogodila 19 aprila i od tada taj datum ima posebno značenje, kaže Mark Potok iz advokatskog centra Southern Poverty.

19 april je postao na neki način ikonski datum u radikalnom desnom krilu u Sjedinjenim državama, jer je to dan kada su se 1775 godine čuli prvi pucnje američke revolucije ispaljeni u Lexingtonu i Concordu, kaže Mark Potok.

Još jedna tragedija koja se dogodila sredinom aprila je bila pucnjava u školi u mjestu Columbine u Koloradu, 20 aprila 1999. Ovakve godišnjice su obično vrijeme tužnih sjećanja za Amerikance, ali i razlog za zabrinutost za policijske odjele. Bivši federalni tužitelj Aitan Goelman je bio član sudskog tima u slučaju bombaškog napada u Oklahomi.

Bio je to pravi šok za sistem i čitav narod, jer se napad desio u Oklahoma city-ju, u srcu Amerike, i nije se radilo o muslimanskom fanatiku već o domaćem, američkom teroristi, kaže Aitan Goelman.

On se sjeća McVeighovog opravdanja za napad u Oklahoma city-ju.

On je Oklahoma city smatrao osvetom za Waco. I datum, 19 april, nije bio slučajan. McVeigh je namjerno izabrao taj datum zbog godišnjice Waco-a.

U sudskom slučaju je naglašena veza između McVeigha i desničarskih anti-vladinih grupa. Te su grupe dobile ogroman broj članova otkako je Barack Obama izabran za predsjednika 2008, kaže Mark Potok.

2008 je bilo 149 takvih grupa. Do prošle godine, 2012, njihov broj je dostigao cifru od 1360, kaže Mark Potok.

Najnoviji fokus Washingtona na kontrolu oružja je također podstaknuo osjećanja među ekstremističkim grupama, kaže Aitan Goelman.

Kontrola oružja je vruće pitanje za radikalne struje. Oni čak i najskromniji korak ka kontroli oružja vide kao pad nizbrdo, početak kraja, kao trenutak kada će neki novi svjetski poredak ili neka federalna vlada koju podržava UN doći i iz svačijih ruku oduzeti oružje, kaže Aitan Goelman.

I dok se Boston oporavlja nakon terorističkog napada, 19 april je donio bolna sjećanja na tragedije iz prošlosti i potrebu spremnosti za prijetnje u budućnosti.
Tužna sjećanja na terorističke napade u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
XS
SM
MD
LG