Linkovi

Bolsonaro u bolnici u SAD, uhapšeno 1.500 njegovih pristalica


Stotine Bolsonarovih pristalica tokom nereda u nedjelju, 8. januara
Stotine Bolsonarovih pristalica tokom nereda u nedjelju, 8. januara

Bivši brazilski predsjednik, desničar Jair Bolsonaro primljen je u bolnicu na Floridi u ponedjeljak zbog bolova u stomaku, dok je 1.500 njegovih pristalica uhapšeno u Braziliji nakon upada u predsjedničku palatu, Kongres i Vrhovni sud.

Bolsonaro je negirao da je podsticao svoje pristalice i rekao da su izgrednici „prešli granicu”.

Predsjednik Lula da Silva, ljevičar koji je preuzeo dužnost 1. januara nakon pobjede nad Bolsonarom na oktobarskim izborima, obećao je da će odgovorne izvesti pred lice pravde. Optužio je nasilnike da pokušavaju da uruše demokratiju i upitao zašto vojska nije obeshrabrila pozive na državni udar.

Bolsonarove pristalice upale su u nedjelju u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palatu, razbijajući prozore, namještaj i umjetnička dela. Bolsonaro je nekoliko dana prije isteka mandata 1. januara otputovao u SAD, a u ponedjeljak je primljen u bolnicu žaleći se na bol u stomaku zbog uboda nožem koji je zadobio u kampanji 2018.

U intervjuu za CNN Brazil, Bolsonaro je rekao da je planirao da ostane u SAD do kraja januara, ali da sada planira da se vrati u Brazil ranije kako bi posjetio svoje ljekare.

Bivši predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, decembar 2022.
Bivši predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, decembar 2022.

O Bolsonaru se vodi nekoliko istraga pred Vrhovnim sudom u Brazilu, pa je i boravak u SAD gdje je putovao sa diplomatskom vizom, pod znakom pitanja.

Joaqin Castro, demokratski poslanik u američkom Kongresu, rekao je za CNN da SAD ne bi trebalo da daju utočište „autoritarnom lideru koji je inspirisao domaći terorizam” i da bi trebalo da pošalju Bolsonara nazad u Brazil.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je da osoba koja je ušla sa vizom za strane zvaničnike mora da napusti zemlju u roku od 30 dana ili da podnese zahtjev za promenu imigracionog statusa ako se više ne bavi službenim poslom.

Vojska pokušava ponovo da uspostavi red u brazilskoj prijestolnici, pa je demontirala kamp Bolsoranovih pristalica iz kojeg su i krenuli u napad na zgrade institucija.

Lula, koji se vratio na posao u opljačkanoj predsjedničkoj palati, sastao se sa ministrom odbrane i komandantima oružanih snaga kako bi razgovarali o neredima koji podsjećaju na nerede u Kongresu koje su 6. januara 2021. izazvale pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Lula je kritikovao brazilsku vojsku jer je tolerisala demonstracije pred vratima svojih kasarni.

„Ljudi su otvoreno pozivali na državni udar, a ništa nije urađeno. Nijedan general nije ni prstom mrdnuo da im kaže da to ne mogu da urade”, rekao je 77-godišnji predsjednik. Optužio je neke snage bezbjednosti za saučestvovanje u neredima.

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se drugim svjetskim liderima u osudi nereda i nazvao ih „nečuvenim“. U telefonskom razgovoru, Biden je pozvao Lulu da posjeti Washington početkom februara, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG